Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού βρίσκεται σε βάθος πολλών χιλιομέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική υποψήφια για να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σε κάποια μορφή. Είναι ωστόσο δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτός ο κρυμμένος ωκεανός περιέχει εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εμφανιστεί η ζωή. Διοξείδιο του άνθρακα που, μαζί με το νερό, είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας, είχε ήδη εντοπιστεί στην επιφάνεια της Ευρώπης, όμως δεν είχε προσδιοριστεί η προέλευσή του. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα 24ωρα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα προέχεται από τον υπόγειο ωκεανό ενισχύοντας έτσι τις ελπίδες ότι ο ωκεανός αυτός είναι φιλικός στη ζωή.
Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες, εταιρείες και διαστημικές υπηρεσίες έχουν ρίξει στο τραπέζι διάφορες ιδέες και προτάσεις για την εξερεύνηση αυτού του ωκεανού. Το πρόβλημα είναι φυσικά ότι θα πρέπει να οργανωθεί μια εξαιρετικά σύνθετη και πολλών επιπέδων αποστολή αφού θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανοίξει μια δίοδος από την επιφάνεια της Ευρώπης μέχρι τον ωκεανό που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 χλμ. από την επιφάνεια. Στη συνέχεια κάποιο ρομποτικό σκάφος θα πρέπει να διεισδύσει με ασφάλεια σε αυτό το άνοιγμα, να φτάσει στον ωκεανό και να τον εξερευνήσει αναζητώντας ίχνη ζωής. Θα πρέπει φυσικά να βρεθεί τρόπος τα δεδομένα που καταγράφει το υποβρύχιο να φτάσουν σε κάποια διαστημοσυσκευή που θα βρίσκεται στην επιφάνεια της Ευρώπης για να τα αποστείλει εκείνη μετά σε κάποιο σκάφος ή δορυφόρο υποστήριξης της αποστολής για να τα μεταδώσει στη Γη. Εκτός αν βρεθεί τρόπος να αποστέλλονται τα δεδομένα κατευθείαν από το υποβρύχιο σε κάποιο διαστημικό σκάφος ή δορυφόρο. Όμως η μετάδοση δεδομένων μέσα από ένα στρώμα πάγου πάχους πολλών χλμ. είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Το Κέντρο Θαλάσσιων Περιβαλλοντικών Επιστημών (MARUM), μια διεθνής επιστημονική συμμαχία εργάζεται πάνω στο ερευνητικό πρόγραμμα TRIPLE-nanoAUV 2 με το TRIPLE να αποτελεί ακρωνύμιο του Technologies for Rapid Ice Penetration and subglacial Lake Exploration, δηλαδή Τεχνολογίας Ταχείας Διείσδυσης Πάγου και Εξερεύνησης υπόγειας Λίμνης παγετώνα ενώ το AUV σημαίνει Autonomous Underwater Vehicle, δηλαδή αυτόνομο υποβρύχιο όχημα.
Οι δοκιμές του υποβρυχίου θα πραγματοποιηθούν κάτω από ένα τεράστιο κομμάτι πάγου που είναι ενωμένο με τη στεριά αλλά επιπλέει πάνω στη θάλασσα στην Ανταρκτική κοντά στον ερευνητικό σταθμό Neumayer III. Η θάλασσα βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων χλμ. κάτω από αυτήν την παγοκρηπίδα. Εκτός των άλλων οι δοκιμές αυτές μπορεί να αποκαλύψουν κάποια άγνωστα είδη που ζουν στην περιοχή κάτω από τους πάγους ή ίσως και κάποιο οικοσύστημα όπως συχνά έχει συμβεί σε τέτοιου είδους έρευνες.
Πηγή: Naftemporiki.gr