Η Ανταρκτική αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Ερευνητές εντόπισαν στη στεριά ανθισμένα λουλούδια, άλγη και βρύα να αναπτύσσονται όπως ποτέ ξανά, ενώ στη θάλασσα ο πάγος που επιπλέει σημειώνει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ. Οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν με τις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Μάρτιο του 2022, η ανατολική Ανταρκτική έφτασε θερμοκρασίες 39 βαθμών Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για τρεις συνεχόμενες μέρες, φτάνοντας ακόμα και του -10 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ στην καταγεγραμμένη ιστορία. Τα κλιματικά μοντέλα απέτυχαν να προβλέψουν αυτές τις θερμοκρασίες και μέχρι και σήμερα αποτελούν τη μεγαλύτερη θερμοκρασιακή ανωμαλία που έχει καταγραφεί οπουδήποτε στον κόσμο.
Για να καταλήξουν στο πώς ο καύσωνας αυτός οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές βασίστηκαν σε στρατηγική μοντελοποίησης της ανάλυσης περασμένων γεγονότων και την πιθανή έκβαση μελλοντικών.
Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την Ανταρκτική, αφού οι θερμοκρασίες του Μαρτίου θα απειλήσουν με λιώσιμο τους πάγους. Προς το παρόν, μόνο ένα μικρό ποσοστό της έκτασής της είναι κατάλληλη για την άνθιση λουλουδιών.
Η άνθιση των φυτών έχει αυξηθεί κατά 20% μεταξύ 2009 και 2018 λόγω των θερμότερων καλοκαιριών. Τα μοντέλα προβλέπουν πως μέχρι το τέλος του αιώνα, θα υπάρχει τριπλάσια έκταση χωρίς πάγους την οποία θα εκμεταλλευτούν τα φυτά. Αν η βλάστηση συνεχίσει να επεκτείνεται σε αυτές τις ζώνες, οι ερευνητές ανησυχούν πως θα οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια βιοποικιλότητας.
Ξέρουμε πως θα υπάρξουν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων περιοχών χωρίς πάγο και οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το επιπλέον διαθέσιμο νερό, θα δημιουργήσει νέο περιβάλλον κατάλληλο για αποίκιση, κάτι το οποίο θα ωφελήσει ορισμένα είδη αλλά όχι άλλα. Δυστυχώς, το ηπιότερο κλίμα θα οδηγήσει και σε μία εισβολή ξένων ειδών φυτών και ζώων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters.
Πηγή: unboxholics.com