Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται συνεχώς ανθρωπολογικές μελέτες που προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις μετακινήσεις των μακρινών μας προγόνων από την αφρικανική ήπειρο αρχικά στην Ευρασία και στη συνέχεια στις υπόλοιπες ηπείρους. Εμφανίστηκαν μάλιστα και κάποιες μελέτες που ανατρέπουν την κρατούσα θεωρία αναφέροντας ότι ο αποκαλούμενος «σύγχρονος άνθρωπος» ο Homo Sapiens, υποείδος του οποίου είμαστε εμείς (Homo sapiens sapiens), δεν εμφανίστηκε στην Αφρική αλλά στην Ευρασία από όπου μετανάστευσε στην Αφρική και επέστρεψε στην Ευρασία σε επόμενη φάση με διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα.
Με δημοσίευση της στην επιθέωρηση «Science Advances» διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι εντόπισε το μονοπάτι που ακολούθησε ο Homo Sapiens για να μετακινηθεί από την αφρικανική ήπειρο στην Ευρασία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι πρόγονοι μας πραγματοποίησαν την μαζική μετανάστευση από την Αφρική στη διάρκεια της τελευταίας διαπαγετωνικής περιόδου που ξεκίνησε πριν από 130 χιλιάδες έτη και τελείωσε πριν από 70 χιλιάδες έτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μετανάστευση έγινε κατά κύματα σε μια χρονική διάρκεια περίπου 40 χιλιάδων ετών ξεκινώντας πριν από 130 χιλιάδες έτη και σταματώντας πριν από 90 χιλιάδες έτη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς η μετανάστευση αυτή έγινε μέσω ενός διαδρόμου στη Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα, μία σειρά γεωλογικών τάφρων που εκτείνονται σε συνολικό μήκος περίπου 7,000 χιλιομέτρων ξεκινώντας από την Κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, στη δυτική Ασία, και καταλήγοντας στη Μοζαμβίκη, στη νοτιοανατολική Αφρική.
Η περιοχή αυτή είναι κατά βάση ερημική σήμερα αλλά οι ερευνητές λένε ότι μια σειρά από ευρήματα που ανακάλυψαν και μελέτησαν δείχνουν ότι την επίμαχη χρονική περίοδο η περιοχή ήταν μια σαβάνα γεμάτη βλάστηση και με παρουσία ποταμών άρα ήταν ένα όχι απλά φιλικό αλλά ιδανικό περιβάλλον για όσους επιχειρούσαν να περάσουν από την μια ήπειρο στην άλλη. Οι πρόγονοι μας μπορούσαν να κινηθούν άνετα στη πράσινη σαβάνα έχοντας άμεση πρόσβαση σε νερό και τροφή αφού μπορούσαν να κυνηγήσουν θηράματα που ζούσαν εκεί.
Απομένει η αντίδραση και αξιολόγηση αυτής της νέας έρευνας από την επιστημονική κοινότητα για να δούμε αν ρίχνει πράγματι φως σε μια άγνωστη πτυχή της ανθρώπινης ιστορίας.