Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια άγνωστη μέχρι σήμερα μέθοδο με την οποία μπορούμε να αντιληφθούμε τα απαλά αγγίγματα, απευθείας μέσω των θυλάκων των τριχών μας. Προηγουμένως, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο οι νευρικές απολήξεις στο δέρμα και γύρω από τους θύλακες των τριχών ήταν υπεύθυνες για τη μετάδοση αυτών των αισθήσεων.
Η μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησε μια διαδικασία αλληλούχισης RNA για να εντοπίσει ότι τα κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του θύλακα της τρίχας, γνωστό ως εξωτερικό περίβλημα ρίζας (ORS), περιείχαν υψηλότερο ποσοστό υποδοχέων ευαίσθητων στην αφή σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κύτταρα του δέρματος.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές καλλιέργησαν ανθρώπινα κύτταρα τριχοθυλακίου στο εργαστήριο μαζί με αισθητήρια νεύρα. Όταν αυτά τα κύτταρα του τριχοθυλακίου διεγείρονταν μηχανικά, τα παρακείμενα αισθητήρια νεύρα ενεργοποιούνταν, αποδεικνύοντας την καταγραφή της αίσθησης.
Επιπλέον, τα πειράματα αποκάλυψαν ότι τα κύτταρα ORS απελευθέρωναν τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ισταμίνη μέσω μικρών σάκων που ονομάζονται κυστίδια, δίνοντας σήμα στα γειτονικά κύτταρα.
Η ανακάλυψη αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία αυτών των κυττάρων, σύμφωνα με τον νευρομηχανικό Parastoo Hashemi από το Imperial College του Λονδίνου. Ποιος ο ρόλος τους στην αισθητηριακή αντίληψη της αφής; Πώς αυτή η γνώση μπορεί να προωθήσει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το δέρμα μας αισθάνεται τις αισθήσεις αφής;
Οι μηχανοϋποδοχείς, που είναι νευρικά κύτταρα εξειδικευμένα στην αίσθηση της αφής, παίζουν ζωτικό ρόλο στην ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τα πάντα, από ένα απαλό αεράκι μέχρι μια σταθερή πίεση. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρα του θύλακα των τριχών αλληλεπιδρούν ειδικά με τους μηχανοϋποδοχείς χαμηλού κατωφλίου (LTMR), οι οποίοι είναι ικανοί να ανιχνεύουν ελαφριά αγγίγματα.
Αν και είχε αναγνωριστεί προηγουμένως ότι οι τρίχες του σώματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αίσθηση της αφής, η παρούσα έρευνα αποκάλυψε μια πιο περίπλοκη βιολογική αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων ORS και των LTMRs που υπερβαίνει μια απλή μηχανική απόκριση. Αυτό οδηγεί στο ερώτημα του “γιατί” αυτά τα κύτταρα του θύλακα της τρίχας κατέχουν αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο.
Η βιομηχανικός Claire Higgins από το Imperial College του Λονδίνου εξέφρασε την έκπληξή της για το εύρημα αυτό, δηλώνοντας ότι δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως γιατί τα κύτταρα του θύλακα των τριχών εμπλέκονται στην επεξεργασία των ελαφρών αγγιγμάτων. Δεδομένης της παρουσίας πολυάριθμων αισθητικών νευρικών απολήξεων εντός του θύλακα, η έρευνα στοχεύει να καθορίσει αν ο θύλακας των τριχών ενεργοποιεί συγκεκριμένους τύπους αισθητικών νεύρων για έναν ακόμη ανεξερεύνητο και μοναδικό μηχανισμό.
Μια άλλη σημαντική παρατήρηση από τη μελέτη αυτή είναι ότι όταν χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα δέρματος αντί για κύτταρα θύλακα τρίχας σε παρόμοια πειράματα, απελευθερώθηκε ισταμίνη, αλλά σεροτονίνη σε ελάχιστες ποσότητες. Αυτό υποδηλώνει ότι τα κύτταρα ORS διαθέτουν διακριτικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισταμίνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, είναι πιθανό ότι η περαιτέρω διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα θυλάκια των τριχών ανιχνεύουν τις αισθήσεις αφής θα μπορούσε να συμβάλει σε βελτιωμένες θεραπείες και προληπτικά μέτρα στον τομέα της έρευνας του εκζέματος, όπως τόνισε η Claire Higgins.
techmaniacs.gr