Επιστήμονες από την Τουρκία ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την βιβλική Κιβωτό του Νώε στο όρος Αραράτ στην Τουρκία. Πρόκειται για μια ανακάλυψη, που αν επαληθευτεί, θα προκαλέσει αίσθηση.
Σύμφωνα με την Βίβλο, μετά τον κατακλυσμό που έφερε ο Θεός στους ανθρώπους για τις αμαρτίες τους, ο Νώε είχε συμβουλευτεί από τον ίδιο τον Κύριο, να φτιάξει μια Κιβωτό όπου θα στεγάζονταν όλα τα είδη των ζώων και η οικογένειά του.
Σύμφωνα με τις Γραφές, το σκάφος είχε μετρήσεις «300 πήχεις, 50 πήχεις, επί 30 πήχεις», που μεταφράζεται σε μήκος έως 156 μέτρα, πλάτος 26 μέτρα και ύψος 15 μέτρα.
Μπορεί αυτό να είχε συμβεί ωστόσο στην πραγματικότητα;
Μια ομάδα που ανασκάπτει έναν γεωλογικό σχηματισμό στην Τουρκία έχει εξάγει παλαιωμένα δείγματα βράχου και εδάφους που πιστεύουν ότι περιέχουν ερείπια του σκάφους, γεγονός που τοποθετεί την τοποθεσία την ίδια στιγμή που η Βίβλος βάζει τον Μεγάλο Κατακλυσμό πριν από 5.000 χρόνια.
Το έργο ξεκίνησε το 2021 και βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η αρχική ανάλυση έδειξε ότι τα δείγματα περιέχουν αργιλώδη και θαλάσσια υλικά, όπως αναφέρει το NDTV.
Ο γεωλογικός σχηματισμός που βρίσκεται στην περιοχή Doğubayazıt του Ağrı είναι μια πιθανή τοποθεσία από τότε που ανακαλύφθηκε το 1956. Το βουνό είναι η ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας, με ύψος 5.029 μέτρα και σκαλισμένη σαν κιβωτός.
Μια ομάδα ειδικών με επικεφαλής το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (İTÜ), το Πανεπιστήμιο Andrew και το Πανεπιστήμιο Ağrı İbrahim Çeçen (AİÇÜ) εργάζονται στο χώρο για σχεδόν ένα χρόνο, συλλέγοντας δείγματα που πιστεύουν ότι είναι το κλειδί για την επιβεβαίωση της βιβλικής ιστορίας.
Το πρώτο μέρος της δουλειάς τους ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν συνέλεξαν 30 δείγματα πετρωμάτων και θραυσμάτων εδάφους που ανέλυσε το εργαστήριο ITU.
Ο αντιπρύτανης της AİÇÜ, καθηγητής Faruk Kaya, δήλωσε: «Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα που προέκυψαν από τις μελέτες, υπήρχαν ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή από τη Χαλκολιθική περίοδο μεταξύ των ετών 5500 και 3000 π.Χ.
Είναι γνωστό ότι ο κατακλυσμός του Νώε έγινε πριν από 5.000 χρόνια. Όσον αφορά τη χρονολόγηση, αναφέρεται ότι υπήρχε ζωή και σε αυτή την περιοχή.
Αυτό αποκαλύφθηκε στα εργαστηριακά αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι το πλοίο είναι εδώ με τη χρονολόγηση. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ καιρό για να το αποκαλύψουμε».
Σκεπτικισμός
Μπορεί οι Τούρκοι να αναφέρουν πως έχουν στοιχεία που πιθανότατα θα οδηγήσουν στην Κιβωτό, ωστόσο ο επιστημονικός κόσμος αντιμετωπίζει το όλο θέμα με σκεπτικισμό.
Χαρακτηριστικά, ο Δρ. Andrew Snelling, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το όρος Αραράτ δεν θα μπορούσε να είναι η θέση της κιβωτού, επειδή το βουνό δεν σχηματίστηκε παρά μόνο μετά την υποχώρηση των νερών της πλημμύρας.
Αν και θεωρείται ιστορικό γεγονός, οι περισσότεροι μελετητές και αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν στην κυριολεκτική ερμηνεία της ιστορίας της Κιβωτού.