Η αποστολή DART της NASA αποτέλεσε την πρώτη δοκιμή ενός πλανητικού συστήματος άμυνας απέναντι στους αστεροειδείς, με το σκάφος να συγκρούεται στον αστεροειδή Δίμορφο, με σκοπό να αποδείξει πως η σύγκρουση μπορεί να αλλάξει την τροχιά του γύρω από τον αστεροειδή Δίδυμο. Η αποστολή ήταν άκρως πετυχημένη αλλά δυστυχώς λόγω της απόστασης, το μόνο υλικό που είχαμε έως τώρα ήταν θολές φωτογραφίες από αστεροσκοπεία και δορυφόρους.
Τώρα, ένας ερασιτέχνης επιστήμονας μάς προσφέρει μία νέα ματιά στο γεγονός, αφού κατάφερε να συνθέσει ένα βίντεο της σύγκρουσης χρησιμοποιώντας μία τράπεζα δεδομένων από προσφάτως δημοσιευμένες raw φωτογραφίες του συμβάντος που κατέγραψε το σκάφος συνοδείας LICIACube. Ο Jacint Roger Perez, σύνθεσε μία σειρά σταθεροποιημένων βίντεο τα οποία δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο X.
Un reescalado de la mayoría de frames#DART Mission#LICIACube – #Luke –
target: #Didymos #DimorphosNASA/ASI/j. Roger pic.twitter.com/2VNVgTgeqe
— landru79 (@landru79) November 3, 2023
Στο βίντεο είναι διακριτές οι τεράστιες γραμμές σκόνης που εκτοξεύτηκαν από το Δίμορφο τη στιγμή της σύγκρουσης, οι οποίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες. Η σύγκρουση απελευθέρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο κιλά υλικού από τον μικρό αστεροειδή διαμέτρου 160 μέτρων και δημιούργησε μία ουρά σκόνης η οποία τους επόμενους μήνες επεκτάθηκε σε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα.
Παρόλο που η σύγκρουση ήταν επιτυχημένη και μείωσε την τροχιακή περίοδο του Δίδυμου στα 33 λεπτά, η αλλαγή ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που περίμεναν οι επιστήμονες και δεν μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από τη μεταφορά ορμής του σκάφους DART.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν λοιπόν πως η εκτόξευση υλικού από τον Δίμορφο, η οποία συνεχίστηκε για εβδομάδες μετά τη σύγκρουση, ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής της τροχιάς του αστεροειδούς, καθώς η σκόνη που διέφευγε μετέφερε πολύ περισσότερη ορμή από την ίδια τη σύγκρουση.
Vamos a trabajar la misma secuencia usando los datos a color#DART Mission#LICIACube – #Luke – RGB
target: #Didymos #DimorphosNASA/ASI/j. Roger pic.twitter.com/8oa0XzsW8v
— landru79 (@landru79) November 6, 2023
Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν πως η ανθρωπότητα μπορεί επιτυχώς να εκτρέψει την πορεία ενός αστεροειδή εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο αποδείχθηκε πως στο σχεδιασμό τέτοιου είδους αποστολών πρέπει να υπολογιστεί και η σύνθεση του αστεροειδούς, καθώς ένας πιο σαθρός αστεροειδής μπορεί να εκτραπεί πιο εύκολα από έναν πιο πυκνό ο οποίος δε θα χάσει πολύ υλικό από τη σύγκρουση.
Πηγή: unboxholics.com