Οι λίμνες και τα ποτάμια όλου του κόσμου όλο και φτωχαίνουν.
Ένα στα τέσσερα είδη ψαριών του γλυκού νερού απειλούνται πλέον με εξαφάνιση λόγω παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και τα φράγματα, δείχνει ο πρώτος επίσημος απολογισμός.
Οι εκτιμήσεις για τα ψάρια περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) με ευκαιρία τη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.
Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα ψάρια του γλυκού νερού ως πηγή πρωτεϊνών
H πρώτη ενδελεχής ανάλυση της IUCN για τα ψάρια του γλυκού νερού εξέτασε 15.000 είδη, από τα οποία τα 3.000 εκτιμήθηκε ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία μειώνει τη ροή ορισμένων ποταμών ενώ παράλληλα ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα να εισέρχεται αλμυρό νερό στις εκβολές.
Το γεγονός ότι στα περισσότερα ποτάμια του κόσμου έχουν χτιστεί φράγματα δυσχεραίνει την κατάσταση εμποδίζοντας τις μετακινήσεις των υδρόβιων ζώων.
Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρατίθενται είναι ο σολομός του Ατλαντικού, ψάρι που κολυμπά και σε ποτάμια και σε θάλασσες.
Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των «σχεδόν απειλούμενων» ειδών λόγω μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 23% το διάστημα 2006-20.
Ως κύριοι παράγοντες αναφέρονται οι θαλάσσιες ψείρες που προέρχονται από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και η εξάπλωση ξενικών ειδών.
«Έχει ζωτική σημασία να διασφαλίσουμε ότι τα οικοσυστήματα γλυκού νερού υφίστανται ορθή διαχείριση και συνεχίζουν να ρέουν ελεύθερα, με αρκετό νερό καλής ποιότητας, ώστε να σταματήσουμε την παρακμή και να διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια» δήλωσε η Κάθι Χιους, συνεπικεφαλής της επιτροπής της IUCN για τους ιχθύες.
Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα ψάρια του γλυκού νερού ως πηγή πρωτεϊνών, είχε εκτιμήσει το 2021 η οργάνωση WWF.
Όσον αφορά το σύνολο των ζώων, η επικαιροποιημένη έκθεση της IUCN εξετάζει 157.190 είδη, από τα οποία τα 44.016 απειλούνται με εξαφάνιση.
«Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει την ποικιλότητα της ζωής που φιλοξενεί ο πλανήτης και υπονομεύει την ικανότητα της φύσης να καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου» σχολίασε η γενική διευθύντρια της IUCN Γκρέθελ Αγκιλάρ.
Πηγή: in.gr