Το Ισραήλ έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα που δίνει άδεια για πωλήσεις κρέατος από καλλιεργημένα μοσχαρίσια κύτταρα, μια εξέλιξη που βασίστηκε σε εγχώρια τεχνογνωσία και χαιρετίστηκε με ενθουσιώδεις δηλώσεις από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η άδεια που παραχώρησε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έρχεται μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη σε προϊόντα με καλλιεργημένο κρέας κοτόπουλου.
Δεκάδες ακόμα εταιρείες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με την ιδέα της κατάργησης των ζώων από την παραγωγή κρέατος, μια προσέγγιση που υπόσχεται να βάλει τέλος στην κακοποίησή τους και να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας τροφίμων.
Η εταιρεία Aleph Farms με έδρα το Ρέχοβοτ έλαβε άδεια για τις μοσχαρίσιες «μπριζόλες» της στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο, εξέδωσε όμως τη σχετική ανακοίνωση μόλις τώρα.
Για «παγκόσμια καινοτομία» και «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφέρει την Παρασκευή το Associated Press. «Είναι μια τεράστια επιτυχία για τη διατροφική ασφάλεια, την ασφάλεια των τροφίμων, τη δράση για το κλίμα και την ευημερία των ζώων» είπε.
Το 2022, η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε χορηγήσει κονδύλια 18 εκατ. δολαρίων στην Aleph Farms και άλλες εταιρείες του χώρου.
Οι «μπριζόλες» της Aleph παράγονται με κύτταρα από τα γονιμοποιημένα ωάρια της «Λούσι», μιας αγελάδας της περιζήτητης ράτσας Black Agnus στην Καλιφόρνια.
Τα κύτταρα μεταφέρονται σε μια τρισδιάστατη σκαλωσιά που μιμείται τη δομή του πραγματικού κρέατος, οπότε πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται σε μυϊκά κύτταρα, κύτταρα του λιπώδη ιστού και κύτταρα αγγείων.
Ο ιστός που προκύπτει συνδυάζεται με πρωτεΐνες σιταριού και σόγιας για να αποκτήσει την κατάλληλη υφή.
Σσύμφωνα με την Aleph, στη διαδικασία δεν χρησιμοποιείται ως θρεπτικό μέσο ορός από έμβρυα αγελάδες, ένα απαραίτητο συστατικό στις προσπάθειες άλλων εργαστηρίων.
Στην Aleph Farm έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων ο όμιλος Mitsubishi και ο γίγαντας της βιομηχανίας τροφίμων Cargill Inc.
Μετά το Ισραήλ, η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί αρχικά σε ασιατικές αγορές όπως η Ιαπωνία.
Πηγή: in.gr