Χειρούργοι του Duke University στις ΗΠΑ έγραψαν ιστορία, πραγματοποιώντας την πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς σε ένα βρέφος μόλις 18 ημερών! Το 2022, πήραν βαλβίδες καρδιάς και αιμοφόρα αγγεία από ένα βρέφος-δότη και τα μεταμόσχευσαν στο βρέφος-λήπτη, όντας η πρώτη φορά που δοκιμάζεται αυτή η τεχνική σε ανθρώπους.
Τώρα, ένα χρόνο αργότερα, η καρδιά του βρέφους έχει μεγαλώσει από το μέγεθος μίας φράουλας στο μέγεθος ενός ροδακίνου και οι ιστοί που μεταμοσχεύθηκαν μεγάλωσαν μαζί της. Η λειτουργία της καρδιάς είναι “εξαιρετική” και πιάνει τους αναπτυξιακούς στόχους σαν ένα κανονικό μωρό ενός έτους.
Η εγχείρηση είναι απόδειξη πως η τεχνολογία δουλεύει, η ιδέα δουλεύει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει άλλα παιδιά. – Joseph Turek, επικεφαλής ομάδας χειρουργών
Οι γονείς του βρέφους συναίνεσαν στη μεταμόσχευση όταν έμαθαν πως το μωρό του πάσχει από αρτηριακό κορμό, μία ανωμαλία όπου ένα αγγείο που βγαίνει από την καρδιά δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά την ανάπτυξη, συνδέοντας δύο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία με τρόπο που στερεί από το μωρό οξυγόνο.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται συνήθως με πλήρη μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά με την ανάπτυξη του παιδιού γίνεται συχνά δυσλειτουργική και ως αποτέλεσμα, περίπου τα μισά παιδιά που λαμβάνουν μία πλήρη μεταμόσχευση πεθαίνουν μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Επιπλέον, για να μην απορριφθεί το μόσχευμα, οι ασθενείς βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως είναι οι καρδιακοί μύες και όχι οι βαλβίδες και τα αγγεία που το σώμα τείνει να απορρίπτει ως ξένα. Η καρδιά του βρέφους τώρα λειτουργεί κανονικά και οι γιατροί αναμένουν να κρατήσει μία ζωή.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA.
Πηγή: Unboxholics.com