Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πως μέχρι το 2050, οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου θα αυξηθούν κατά 35 εκατομμύρια περιστατικά το χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 77% σε σχέση με τα στατιστικά του 2022. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει πως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η ρύπανση του αέρα θα είναι σημεία-κλειδιά σε αυτήν την εκτιμώμενη αύξηση.
Πάνω από 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου προβλέπονται το 2050. Ο γρήγορα αυξανόμενος παγκόσμιος καρκίνος αντανακλάται στο γηράσκοντα πληθυσμό και σε αλλαγές στους παράγοντες έκθεσης των ανθρώπων σε ρίσκο, πολλοί από τους οποίους συνδέονται με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι παράγοντες-κλειδιά πίσω από την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση του καρκίνου, με τη ρύπανση του αέρα να είναι η πρωταγωνίστρια στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμούς στην εμφάνιση καρκίνου, αλλά όσον αφορά τα ποσοστά, οι χώρες με το μικρότερο δείκτη ανάπτυξης (HDI) θα δουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση που θα φτάνει το 142%.Επιπλέον, ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου σε αυτές τις χώρες αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Οι επιπτώσεις από αυτήν την αύξηση δε θα γίνουν το ίδιο αισθητές σε όλες τις χώρες με διαφορετικό δείκτη HDI. Όσες έχουν τους λιγότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις καρκίνου θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στις δομές υγείας τους.
The estimated global economic cost of cancers in 2020–2050 is $25.2 trillion, or $2,857 per capita. Global efforts to curb the health and economic burden of cancers are urgently warranted. https://t.co/HpFWkreyCj
— JAMA Oncology (@JAMAOnc) April 25, 2023