Αρχαιολόγοι στο Ιράν ανακάλυψαν ένα κυλινδρικό πέτρινο δοχείο, το οποίο κάποτε περιείχε μία έντονη κόκκινη χρωστική παρόμοια με το σημερινό κραγιόν. Η ανάλυση των περιεχομένων έδειξε συστατικά τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα σημερινά κραγιόν και μάλλον αποτελεί την αρχαιότερη απόδειξη βαφής χειλιών από ανθρώπους.
Το αρχαίο αυτό κραγιόν, αποκαλύπτει έναν πολιτισμό ο οποίος είχε αρκετά ανεπτυγμένες γνώσεις μεταλλουργίας και χημείας, οι οποίες απαιτούνται για τέτοιες καινοτομίες.
Το έντονο κόκκινο χρώμα είναι συμβατό με μία προετοιμασία βαφής των χειλιών – η αρχαιότερη που έχουμε μέχρι σήμερα – και εμπλουτίζει την γκάμα των κοσμητικών πρακτικών στην Εποχή του Χαλκού. – Nasir Eskandari, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης
Το μακιγιάζ ήταν μία κοινή πρακτική στον αρχαίο κόσμο, με αποδείξεις πως το Kohl eyeliner χρησιμοποιούταν για χιλιάδες χρόνια, ενώ σκιές ματιών έχουν εντοπιστεί στην Αίγυπτο και σε μέρη της Ασίας.
Η μικρή προσοχή που δίνουμε σε αυτόν τον τομέα πιστεύω πως έχει να κάνει με το γεγονός πως θεωρείται “γυναικείο θέμα”. Κι όμως, ήταν μία πολύ ακριβή έκφραση πολυτέλειας που έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και στις ιεραρχίες των πρώτων πόλεων. – Massimo Vidale, αρχαιολόγος του University of Padua
Το πέτρινο δοχείο από χλωρίτη με την πρασινωπή απόχρωση, είναι προσεκτικά σκαλισμένο και τώρα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Jiroft. Παρόλο που το υλικό κατασκευής δεν είναι ασυνήθιστο, το σχήμα και το μέγεθος είναι. Στο εσωτερικό, οι ερευνητές βρήκαν μία λεπτή σκόνη με χρώμα προς το μωβ. Οι πολλαπλές αναλύσεις έδειξαν πως η μόλυνση από το χώμα ήταν ελάχιστη και χρονολογήθηκε πριν 4.000 χρόνια. Το κυρίαρχο υλικό ήταν ο αιματίτης, ο οποίος σε μορφή πετρώματος είναι συνήθως μαύρος. Ωστόσο η θραύση του παράγει μία έντονα κόκκινη σκόνη. Άλλα συστατικά που εντοπίστηκαν ήταν χαλαζίας, χλωρίτης, βραουνίτης, μαγγανίτης και γαληνίτης. Επιπλέον, βρέθηκαν κεριά και έλαια από φυτά, ενώ η ύπαρξη μολύβδου ήταν πολύ περιορισμένη.
Η ανακάλυψη αποκαλύπτει πως Ιρανοί τεχνίτες πριν 5.000 – 4.000 χρόνια, είχαν ήδη αναπτύξει μία πολύ προχωρημένη γνώση για μεταλλικά, φυσικά και συνθετικά στοιχεία και μπορούσαν να παράγουν όχι μόνο eyeliner και makeup από μόλυβδο, αλλά πολλά περισσότερα. Σε αυτά προστίθεται και το κραγιόν που ανακαλύψαμε. Τα ελάχιστα στοιχεία μολύβδου που ανακαλύψαμε, υποδεικνύουν πως οι τεχνίτες καταλάβαιναν τους κινδύνους της κατάποσης του μολύβδου. Δείχνει επίσης την πιθανότητα τα κοσμητικά αντικείμενα να χρησιμοποιούνταν σε επίσημο και τελετουργικό περιεχόμενο, ως ένα σημαντικό συστατικό της δημόσιας παρουσίας ενός σημαντικού ανθρώπου στον ευρύτερο πληθυσμό.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.
Πηγή: unboxholics.com