Σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 θα προκαλέσει πανδημία, προειδοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), καθώς τα κρούσματα μεταξύ θηλαστικών πολλαπλασιάζονται.
Η προειδοποίηση του EFSA έρχεται την ώρα που ο ιός εξαπλώνεται σε εκτροφεία αγελάδων σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ. Ένα κρούσμα καταγράφηκε σε εργαζόμενο φάρμας, ο οποίος πάντως αναρρώνει χωρίς σοβαρά συμπτώματα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 887 κρούσματα του Η5Ν1 σε ανθρώπους, από τα οποία το 52% ήταν θανατηφόρα.
Τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν άτομα που ήρθαν σε επαφή με άρρωστα άγρια ή οικόσιτα πτηνά.
||«Μετάδοση μεγάλης κλίμακας μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης ανοσιακής άμυνας των ανθρώπων»
Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός», αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ακόμα ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται απευθείας μεταξύ αγελάδων και άλλων θηλαστικών.
Ετοιμότητα για εμβόλια
Εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει την τελευταία διετία από τον Η5Ν1, ο οποίος έχει πλέον επεκταθεί ακόμα και στην Ανταρκτική, όπου απειλεί τις αποικίες πιγκουίνων.
Τα πολυάριθμα κρούσματα μεταξύ θαλάσσιων ελεφάντων στη Νότια Αμερική δημιουργούν υποψίες ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ θηλαστικών.
«Αν ο ιός Α(Η5Ν1) της γρίπης των πτηνών αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αποτελεσματικά μεταξύ ανθρώπων, μετάδοση μεγάλης κλίμακας μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης ανοσιακής άμυνας των ανθρώπων έναντι των ιών Η5» εκτίμησε ο EFSA σε έκθεσή του.
Εκτός από θαλάσσιους ελέφαντες, ο ιός έχει βρεθεί επίσης να προσβάλλει γάτες, κατσίκες, αλεπούδες, ρακούν, ασβούς, καφέ και πολικές αρκούδες.
To θετικό είναι ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η GSK και η Mοderna δηλώνουν έτοιμες να παράγουν εμβόλιο γρίπης των πτηνών για τον άνθρωπο εφόσον χρειαστεί.
Οι μονάδες που παρασκευάζουν σήμερα εμβόλια για την εποχική γρίπη θα μπορούσαν μέσα σε λίγους μήνες να παραγάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου για τον Η5Ν1.