Παροπλισμένος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Ρωσίας πέρασε σε απόσταση λίγων μέτρων από δορυφόρο της NASA και «πραγματικά τρόμαξε» την υπηρεσία λόγω του κινδύνου αλυσιδωτών συγκρούσεων από τα θραύσματα μιας πρόσκρουσης, δήλωσε στέλεχος της NASA.
Το περιστατικό ήταν ανησυχητικό επειδή κανένας από τους δύο δορυφόρους δεν είχε δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση, είπε η υποδιοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Παμ Μέλροϊ .
Η παρολίγον σύγκρουση ήρθε όταν ο μη λειτουργικός ρωσικός δορυφόρος Cosmos 2221 πέρασε σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από τον δορυφόρο TIME της NASA (εικόνα πάνω) που παρακολουθεί την ατμόσφαιρα της Γης.
Το περιστατικό ήταν «σοκαριστικό για εμένα προσωπικά και όλους μας στη NASA» είπε η Μέλροϊ σε συνέδριο του Ιδρύματος Διαστήματος στο Κολοράντο.
«Αν οι δύο δορυφόροι είχαν συγκρουστεί θα είχαν δημιουργηθεί συντρίμμια, μικρά θραύσματα που θα κινούνται με 10.000 μίλια την ώρα [16.000 χλμ/ώρα], τα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν τρύπες σε άλλα διαστημικά σκάφη και δυνητικά να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές» δήώσε σύμφωνα με την Telegraph.
Την Τρίτη, η NASA εγκαινίασε τη Στρατηγική Διαστημική Βιωσιμότητας που αποσκοπεί στην καλύτερη παρακολούθηση δορυφόρων και διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, γύρω από τη Γη υπάρχουν σήμερα περίπου 11.500 δορυφόροι, από τους οποίους μόνο οι 9.000 παραμένουν σε λειτουργία.
Γύρω από τη Γη υπάρχει επίσης ένα σύννεφο από 37.000 θραύσματα μεγαλύτερα των 10 εκατοστών και περίπου 130 εκατομμύρια με διάμετρο τουλάχιστον ενός χιλιοστού.
Δεδομένου ότι τα αντικείμενα σε γήινη τροχιά κινούνται με ταχύτητες αρκετών χιλιομέτρων την ώρα, ακόμα και ένα μικροσκοπικό θραύσμα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.
Στη χειρότερη περίπτωση, μια σύγκρουση σε μια συνωστισμένη περιοχή γύρω από τη Γη θα μπορούσε να οδηγήσει στο «Σύνδρομο του Κέσλερ», στο οποίο τα συντρίμμια της αρχικής πρόσκρουσης προκαλούν νέες συγκρούσεις σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα εμπόδιζε τις μελλοντικές επιχειρήσεις στο Διάστημα.
Όπως είπε η υποδιοικητής της NASA, το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών έχει λάβει «μνημειώδεις» διαστάσεις.
Πηγή: in.gr