Αποστολή εξερεύνησης μιας υποβρύχιας οροσειράς στα ανοιχτά του Νησιού του Πάσχα αποκάλυψε την ύπαρξη περίπου 150 θαλάσσιων πλασμάτων εκατό εκ των οποίων ήταν γνωστά στους επιστήμονες αλλά δεν γνωρίζαμε ότι ζουν και σε αυτή την περιοχή των ωκεανών ενώ πενήντα όντα ανήκουν σε άγνωστα μέχρι σήμερα είδη γεγονός που καθιστά την εξερεύνηση και ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική.
Η αποστολή που έγινε σε δύο φάσεις οργανώθηκε από το Schmidt Ocean Institute και ερευνήθηκε μια περιοχή του νοτιοανατολικού Ειρηνικού σε βάθη από 800 ως 1,200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι το βαθύτερο ζώο που εξαρτάται από τη φωτοσύνθεση που γνωρίζουμε, το κοράλλι Leptoseris, ένα πλάσμα που μοιάζει με μέδουσα γνωστό ως ιπτάμενο τέρας σπαγγέτι (Bathyphysa conifera) και ένα φωτεινό δρακόψαρο βαθέων υδάτων από την οικογένεια Stomiidae.
«Οι εκπληκτικοί βιότοποι και οι κοινότητες ζώων που αποκαλύψαμε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο αποστολών αποτελούν ένα δραματικό παράδειγμα του πόσο λίγα γνωρίζουμε για αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή», δήλωσε ο Χαβιέ Σελάνες καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Βορρά στη Χιλή, επικεφαλής και των δύο αποστολών.
Τα ευρήματα
Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο επικεντρώθηκε κυρίως στις κορυφογραμμές Nazca και Juan Fernández ενώ το επόμενο ταξίδι που έγινε μετά Φεβρουαρίου και Μαρτίου κατέγραψε τη θαλάσσια ζωή στην κορυφογραμμή Salas y Gómez μια υποβρύχια οροσειρά που εκτείνεται 1.600 χιλιόμετρα από την κορυφογραμμή Nazca έως το Νησί του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της αποστολής ερευνήθηκαν 10 υποβρύχια όρη που υψώνονται τουλάχιστον πάνω από τον περιβάλλοντα πυθμένα της θάλασσας. Έξι από αυτά τα όρη δεν είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν ενώ στα υπόλοιπα είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη μοναδικών οικοσυστημάτων. «Η παρατήρηση διακριτών οικοσυστημάτων σε κάθε βουνό μιας υποθαλάσσιας οροσειράς υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας ολόκληρης της οροσειράς και όχι μόνο μερικών βουνών της. Ελπίζουμε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτήν την αποστολή θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών» λέει η Έριν Ίστον επίκουρη καθηγήτρια θαλάσσιας επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Rio Grande Valley και επικεφαλής επιστήμονας στο Schmidt. Ocean Institute.
Πηγή: Naftemporiki.gr