Το Στόουνχεντζ είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα ιστορικά αξιοθέατα στην Αγγλία, όντας μάλιστα ευρέως γνωστό και για τις ηλιακές ευθυγραμμίσεις του. Κάθε καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Στόουνχεντζ για να γιορτάσουν και να παρακολουθήσουν την ανατολή του ήλιου σε ευθυγράμμιση με την πέτρα Heel που βρίσκεται έξω από τον κύκλο. Έξι μήνες αργότερα, στα μέσα του χειμώνα, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται ξανά γύρω από την πέτρα αυτή για να παρακολουθήσει τη δύση του Ήλιου μέσα στον πέτρινο κύκλο.
Ωστόσο, πέρα από την ευθυγράμμιση του μνημείου με τον ήλιο, μια υπόθεση που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια λέει ότι ένα μέρος του Στόουνχεντζ ευθυγραμμίζεται επίσης και με την ανατολή και τη δύση της σελήνης σε αυτό που ονομάζεται «μεγάλη σεληνιακή στάση». Σεληνιακή ακινησία ή σεληνιακή στάση είναι όταν η Σελήνη φτάνει στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο της κατά τη διάρκεια ενός μήνα (συγκεκριμένα ενός τροπικού μήνα διάρκειας περίπου 27,3 ημερών). Τώρα ερευνητές ετοιμάζονται επιτέλους να διερευνήσουν τη μακροχρόνια θεωρία. Ναι, το Στόουνχεντζ μπορεί επίσης να συγχρονίζεται και με τις ακραίες θέσεις της σελήνης!
Για να το επαληθεύσει αυτό, μια διεπιστημονική ομάδα από την English Heritage, μαζί με επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λέστερ και του Μπόρνμουθ, καθώς και από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, στοχεύει στη συστηματική παρατήρηση και καταγραφή αυτών των πιθανών σεληνιακών ευθυγραμμίσεων.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποστηρίζουν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι οι αρχιτέκτονες του Στόουνχεντζ γύρω στο 2500 π.Χ. ενσωμάτωσαν σκόπιμα τον άξονα του ηλιοστασίου στο σχεδιασμό του. Εκτός από τις βασικές πέτρινες κατασκευές, η διάταξη του Στόουνχεντζ περιλαμβάνει 56 λάκκους και τέσσερις «πέτρες-σταθμούς» που σχηματίζουν ένα σχεδόν τέλειο ορθογώνιο, το οποίο μπορεί να έπαιζε ρόλο στις σεληνιακές παρατηρήσεις. Μόνο δύο από αυτές τις μικρότερες «πέτρες-σταθμούς» παραμένουν σήμερα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον αρχικό σκοπό τους στο ευρύτερο πλαίσιο του μνημείου.
Για την ιστορία, η υπόθεση ότι το μνημείο σχετίζεται και με τη θέση της Σελήνης δεν αφορά μόνο το Stonehenge. Παρόμοιες ουράνιες ευθυγραμμίσεις έχουν καταγραφεί στο Chimney Rock στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Και εκεί οι αρχαίοι άνθρωποι φαίνεται πως ευθυγράμμισαν τις κατασκευές τους σε σχέση με τη σεληνιακή στάση. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε δύο διατλαντικές τοποθεσίες που είναι τόσο μακριά η μία από την άλλη αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρχε μια πιθανή ευρέως διαδεδομένη αρχαία πρακτική σήμανσης τόσο των ηλιακών όσο και των σεληνιακών κύκλων.
Στο πλαίσιο του εν λόγω εγχειρήματος, η English Heritage σχεδιάζει να μεταδώσει ζωντανά διάφορες εκδηλώσεις και να φιλοξενήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για να εμπλέξει το κοινό με τις ανακαλύψεις, προωθώντας την βαθύτερη εκτίμηση της πολυπλοκότητας του Stonehenge. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.
Πηγή: Unboxholics.com