Home SciTalks Νέα ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς...

Νέα ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας

Βήμα-ορόσημο στη μάχη κατά της AML: Πρωτεΐνη-κλειδί ανοίγει νέες προοπτικές στην ανοσοθεραπεία

 

Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη από το Cambridge Stem Cell Institute δίνει ελπίδες για βελτίωση της θεραπείας της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας (AML), μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του αίματος. Η μελέτη, που υπογράφεται από τον Dr Benson Georgeτου εργαστηρίου Flynn και την Dr Maria Eleftheriou του εργαστηρίου Tzelepis, ενδέχεται να ανοίξει νέους δρόμους στην ανοσοθεραπεία καρκίνου.

Η Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο τύπο λευχαιμίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 3.100 νέες διαγνώσεις ετησίως. Παρά τη συχνότητά της, η AML έχει πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης: περίπου το 80% των ασθενών δεν καταφέρνει να επιβιώσει πέραν της πενταετίας.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη Nucleophosmin (NPM1), που έως τώρα θεωρείτο ότι βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό των κυττάρων, ανιχνεύεται επίσης και στην επιφάνεια των κυττάρων λευχαιμίας. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες για διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία μέσω ανοσοθεραπείας.

Η ανοσοθεραπεία βασίζεται στην ανίχνευση πρωτεϊνών στην επιφάνεια καρκινικών κυττάρων, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να πλήττει τα υγιή. Ωστόσο, έως τώρα, ορισμένοι υπότυποι λευχαιμίας, όπως η AML, δεν ανταποκρίνονταν επαρκώς σε τέτοιες θεραπείες. Η ταυτοποίηση της NPM1 στην επιφάνεια των κυττάρων λευχαιμίας προσφέρει έναν νέο στόχο για θεραπευτική παρέμβαση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες της ομάδας του Κωνσταντίνου Τζελέπη ανέπτυξαν, σε συνεργασία με το Boston Children’s Hospital και τους επιστήμονες της ομάδας του Ryan Flynn ένα νέο αντίσωμα που στοχεύει την πρωτεΐνη NPM1. Το αντίσωμα αυτό κατάφερε να εξολοθρεύσει τα κύτταρα AML σε πειραματόζωα, παρατείνοντας την επιβίωσή τους και αποκαθιστώντας την παραγωγή υγιούς αίματος χωρίς μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι η NPM1 εντοπίζεται και στα βλαστικά κύτταρα λευχαιμίας (LSCs), τα οποία ευθύνονται για την πρόοδο και την υποτροπή της νόσου. Η στοχευμένη θεραπεία αυτών των κυττάρων θα μπορούσε να συμβάλει όχι μόνο στην εξάλειψη της λευχαιμίας αλλά και στην αποτροπή της επανεμφάνισής της.

Σε δηλώσεις τους οι ερευνητές ανέφεραν:

Ο Dr Konstantinos Tzelepis δήλωσε:

«Η ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιοϊατρική έρευνα και την κατανόηση νέων μηχανισμών καρκινογένεσης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η συνεργασία μας οδήγησε σε μια υποσχόμενη βιοτεχνολογική προσέγγιση για μορφές καρκίνου με ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες, όπως η AML. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το ρίσκο και να επιταχύνουμε τη μετάβαση αυτών των ανακαλύψεων σε αποτελεσματικές θεραπείες.»

Ο Dr Ryan Flynn επισήμανε:

«Η εργασία μας αναδεικνύει πώς ο συνδυασμός βασικής και εφαρμοσμένης επιστήμης μπορεί να προωθήσει νέες ιδέες. Στο παρελθόν, στόχοι όπως η NPM1 παραμελούνταν, επειδή θεωρείτο απίθανο να αποτελέσουν δείκτες. Ο συνδυασμός των ενδιαφερόντων μας στη βιολογία του RNA μάς ώθησε να διερευνήσουμε την υπόθεση, οδηγώντας σε αυτή την ανακάλυψη. »

Η Dr Maria Eleftheriou σημείωσε:

«Οι τρέχουσες θεραπείες για την AML συνοδεύονται συχνά από σοβαρές παρενέργειες και δεν προσφέρουν πάντα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η ανακάλυψή μας βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών. »