Home Ιατρική-Βιολογία Όλα τα ζωντανά όντα εκπέμπουν μια λάμψη που εξαφανίζεται όταν πεθαίνουν, υποστηρίζει...

Όλα τα ζωντανά όντα εκπέμπουν μια λάμψη που εξαφανίζεται όταν πεθαίνουν, υποστηρίζει νέα μελέτη

Μανιτάρια λάμπουν υπό την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας, που προκαλεί ορατό φθορισμό (φωτογραφία αρχείου) Dan Kitwood/Getty Images

Όλα τα ζωντανά όντα εκπέμπουν μια παράξενη λάμψη που συνδέεται με τη ζωτικότητα και εξαφανίζεται όταν πεθαίνουν, διαπιστώνει μελέτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ισχυρό νέο εργαλείο για ιατρικές διαγνώσεις.

Οι μορφές ζωής είναι ουσιαστικά πολύπλοκα βιοχημικά εργαστήρια στα οποία ο μεταβολισμός τροφοδοτεί τις διαδικασίες που διατηρούν τη ζωή. Ένα υποπροϊόν αυτού του μεταβολισμού είναι μια ομάδα πολύ αντιδραστικών μορίων που περιέχουν οξυγόνο, τα οποία ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου (reactive oxygen species ή ROS).

Η υπερβολική παραγωγή ROS μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί διαδικασίες μεταφοράς ηλεκτρονίων μεταξύ χημικών ουσιών στο σώμα που συνδέονται με τη λάμψη, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, αναφέρει ο Independent.

Εκπομπή βιοφωτονίων

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Physical Chemistry Letters, καταγράφει την παράξενη λάμψη που ονομάζεται υπερασθενής εκπομπή φωτονίων (ultraweak photon emission ή UPE) ή εκπομπή βιοφωτονίων, σε ποντίκια και φυτά.

Προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα ROS ενδεέχεται να είναι το κλειδί για αυτή τη λάμψη, η οποία είναι μια αυθόρμητη εκπομπή φωτός εξαιρειτικά χαμηλής ένταση, αόρατου στο ανθρώπινο μάτι.

Το αχνό φως βρίσκεται στο φασματικό εύρος των 200 έως 1.000 νανομέτρων και παρατηρείται σε όλες τις μορφές ζωής, από μονοκύτταρους οργανισμούς και βακτήρια έως φυτά, ζώα και ακόμη και ανθρώπους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για την επίδραση της θνησιμότητας και του στρες στην UPE.

Πειράματα σε ποντίκια και φυτά

Για την τελευταία μελέτη οι επιστήμονες ανέπτυξαν σκοτεινά περιβλήματα προκειμένου να εξαλείψουν τις παρεμβολές του περιβαλλοντικού φωτός και χρησιμοποίησαν ειδικά συστήματα καμερών για την απεικόνιση φυτών και ζώων.

Διαπίστωσαν ότι τα ζωντανά ποντίκια παρουσίαζαν ισχυρές εκπομπές φωτός, ενώ η αχνή λάμψη από τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε ευθανασία ήταν σχεδόν εξαφανισμένη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες είχαν την ίδια θερμοκρασία σώματος, 37 °C. Σε φυτά, η UPE ποίκιλε ανάλογα με την έκθεση σε παράγοντες στρες όπως αλλαγές θερμοκρασίας, τραυματισμοί και χημικές επεξεργασίες.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η UPE μπορεί να είναι ένας ευαίσθητος δείκτης της ζωτικότητας στα ζώα και της αντίδρασης στο στρες στα φυτά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη θα συμβάλει στην ανάπτυξη της απεικόνισης UPE για μελλοντική έρευνα και κλινική διάγνωση. «Η απεικόνιση UPE παρέχει τη δυνατότητα μη επεμβατικής απεικόνισης της ζωτικότητας στα ζώα και των αντιδράσεων των φυτών στο στρες», ανέφεραν.

ΠΗΓΗ: cnn.gr