
Τι θα γινόταν αν τα φώτα ενός θαλάμου νοσοκομείου μπορούσαν να τροποποιηθούν για να προστατέψουν τους ασθενείς από δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος; Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι μια απλή αλλαγή στο μήκος κύματος του φωτός θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πρόληψη της θρόμβωσης.
Οι θρόμβοι αίματος πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και αναπτύσσονται συχνότερα κατά τη διάρκεια μακρών περιόδων ακινησίας, όπως σε μια νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η φλεβική θρομβοεμβολή, οι θρόμβοι που συνήθως σχηματίζονται στις βαθιές φλέβες των ποδιών, πλήττει έως και 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και παραμένει η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί σε νοσοκομεία παγκοσμίως. Αντίστοιχα, η αρτηριακή θρόμβωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, επηρέασε πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μόνο το 2019.
Οι τρέχουσες θεραπείες βασίζονται κυρίως σε αντιπηκτικά, τα οποία, αν και αποτελεσματικά, ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους και δεν μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν λόγω ανησυχιών για αιμορραγία. Αυτός ο περιορισμός ωθεί τους επιστήμονες να αναζητούν εναλλακτικές προσεγγίσεις και η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι τόσο απλό όσο η τροποποίηση της έκθεσης στο περιβαλλοντικό φως θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την πρόληψη των επικίνδυνων θρόμβων.