Home Ιατρική-Βιολογία Στρες: Η επαφή με τη φύση – ακόμη και η εικονική –...

Στρες: Η επαφή με τη φύση – ακόμη και η εικονική – το διώχνει

Η επιστήμη δείχνει τον τρόπο να μειώσετε το άγχος χωρίς να βγείτε καν έξω από το σπίτι

Αν το άγχος και οι πιεστικές απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν καταλάβει το μυαλό και το σώμα σας, ίσως είναι η στιγμή να ανακαλύψετε μια καινοτόμο προσέγγιση για να επαναφέρετε την εσωτερική σας ισορροπία: το virtual forest bathing (εικονικό λουτρό δάσους). Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, φέρνει στο φως την εκπληκτική δύναμη της φύσης, αποκαλύπτοντας πως ακόμα και η ψηφιακή επαφή μαζί της μπορεί να προσφέρει πολύτιμα ψυχικά οφέλη. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε από την καθημερινότητά σας ή να βγείτε από το σπίτι σας για να το ζήσετε.

Η μαγεία της (εικονικής) φύσης

Η Ιαπωνία είναι γνωστή για την πρακτική τού Shinrin Yoku ή «λουτρό δάσους», που αναφέρεται στη συνειδητή βύθιση στο φυσικό περιβάλλον για να μειώσετε το άγχος και να ανακτήσετε τη σύνδεση με τη φύση. Οι ερευνητές από το Max Planck Institute for Human Development (MPIB) και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Χάμπουργκ – Έπεντορφ (UKE) αποφάσισαν να εξετάσουν αν το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR). Η απάντηση ήταν ναι: η επαφή με τη φύση μέσω VR μπορεί πράγματι να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη διάθεση.

Ποια είναι η προϋπόθεση;

Για να έχει το virtual forest bathing τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχει μία σημαντική προϋπόθεση: η ενεργοποίηση περισσότερων από μία αισθήσεων ταυτόχρονα. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε μια κατάσταση που τους προκαλούσε άγχος και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο εικονικό δάσος μέσω διαφόρων παραλλαγών. Κάποιες παραλλαγές περιλάμβαναν μόνο εικόνες ή μόνο ήχους, ενώ άλλες συνδύασαν εικόνα, ήχο και μυρωδιά (χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια από έλατο Douglas).

Η έρευνα δείχνει ότι όταν ενεργοποιούνται ταυτόχρονα όλες οι αισθήσεις – όραση, ήχος και όσφρηση – το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο και επωφελές. Όπως αναφέρει η Leonie Ascone, επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Χάμπουργκ-Έπεντορφ, «η συνδυασμένη χρήση όλων των αισθήσεων οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της διάθεσης και μεγαλύτερη αίσθηση σύνδεσης με τη φύση».

Οι επιστημονικές αποδείξεις: Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η ολοκληρωμένη εμπειρία τού virtual forest bathing, με συνδυασμό εικόνας, ήχου και όσφρησης, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στην ψυχολογία των συμμετεχόντων, ενώ αυξήθηκε η αίσθηση ηρεμίας και ευτυχίας. Επίσης, παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση στη λειτουργία της βραχυπρόθεσμης μνήμης, η οποία μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε και να αποθηκεύουμε πληροφορίες.

Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εικονική φύση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, αρκεί να χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις για να δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Η συνδυασμένη διέγερση όλων των αισθήσεων δημιουργεί μια πιο ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εμπειρία, που μειώνει το άγχος.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Simone Kühn, διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Νευροεπιστήμης στο MPIB, τονίζει τη σημασία της εφαρμογής αυτής της μεθόδου σε περιβάλλοντα με περιορισμένη πρόσβαση στη φύση. «Σε χώρους όπως κλινικές, αίθουσες αναμονής ή αστικούς εσωτερικούς χώρους, τέτοιες εικονικές εμπειρίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ψυχική ισορροπία», αναφέρει.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, ενώ τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα για να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τα θεραπευτικά οφέλη της εικονικής φύσης.

Αυτές οι εφαρμογές έχουν τεράστιες δυνατότητες για το μέλλον, ειδικά σε χώρους που η πρόσβαση στη φύση είναι περιορισμένη. Με λίγα λόγια, η εικονική επαφή με τη φύση δεν αντικαθιστά την πραγματική, αλλά μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής ευημερίας, ειδικά σε στιγμές που δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στον φυσικό κόσμο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr