
Νέα επιστημονική ανάλυση, που παρουσιάστηκε στην 41η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και αναμένεται να δημοσιευτεί στο Human Reproduction, φέρνει στο φως στοιχεία που συνδέουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) με μεταβολικές και μικροβιακές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της μήτρας και την έκβαση της εγκυμοσύνης.
Το ΣΠΩ επηρεάζει έως και μία στις πέντε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας. Αν και οι θεραπείες γονιμότητας συχνά βοηθούν τις γυναίκες αυτές να συλλάβουν, εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό και διαβήτη κύησης. Μέχρι πρόσφατα, οι υποκείμενοι μηχανισμοί πίσω από αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο παρέμεναν ασαφείς.
Τώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο εμφανίζουν ένα ιδιαίτερο προφίλ εντερικού μικροβιώματος και μεταβολιτών, που σχετίζεται με πρώιμη γήρανση του ενδομητρίου και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ωφέλιμου εντερικού βακτηρίου Parabacteroides merdae, καθώς και αύξηση των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs), με την ισολευκίνη -βασικό αμινοξύ που εμπλέκεται στον μεταβολισμό και την παραγωγή πρωτεϊνών -να ξεχωρίζει. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με φτωχή λειτουργία του ενδομητρίου και πιθανά αναπαραγωγικά προβλήματα.
Για τις ανάγκες της εργασίας, συμμετείχαν 220 γυναίκες κάτω των 35 ετών σε 44 πόλεις της Κίνας (110 με ΣΠΩ και 110 υγιή άτομα ως ομάδα ελέγχου), ενώ χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές αλληλουχίας του μικροβιώματος και μεταβολικής ανάλυσης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές δοκιμές σε ενδομητρικά στρωματικά κύτταρα (ESCs) για να αξιολογηθούν οι δείκτες κυτταρικής γήρανσης και η διαδικασία της αποδελτίωσης.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Aixia Liu, «ακόμη και σε νεαρές γυναίκες με το σύνδρομο που κατάφεραν να συλλάβουν, παρατηρούμε συχνά αυξημένα ποσοστά αποβολών και άλλων δυσμενών καταστάσεων. Πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα μεταβολικά ή πεπτικά προβλήματα, κάτι που μας ώθησε να εξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα, στους μεταβολίτες του αίματος και στη μήτρα».
Σημαντικές συνέπειες για την αναπαραγωγική υγεία
Η ανάλυση έδειξε πως οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν μειωμένη μικροβιακή ποικιλομορφία και υψηλότερα επίπεδα ισολευκίνης τόσο στον ορό όσο και στον ενδομητρικό ιστό. Όταν τα ενδομητρικά κύτταρα εκτέθηκαν σε ισολευκίνη, οι επιστήμονες παρατήρησαν αυξημένα σημάδια κυτταρικής γήρανσης και μειωμένη ικανότητα για αποδελτίωση – μια κρίσιμη διαδικασία για την εμφύτευση του εμβρύου.
Παρότι τα ποσοστά σύλληψης ήταν συγκρίσιμα μεταξύ των δύο ομάδων, οι γυναίκες με ΣΠΩ είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες (1,95 φορές) να παρουσιάσουν τουλάχιστον μία επιπλοκή, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό, διαβήτη κύησης, χαμηλό βάρος γέννησης, υπερτασικά επεισόδια ή περιγεννητικό θάνατο.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν πώς οι αλλαγές στη μήτρα ”θυμίζουν” πρόωρη γήρανση, ακόμα και σε γυναίκες κάτω των 35 ετών», ανέφερε η Δρ. Liu. «Η αυξημένη ισολευκίνη και η έλλειψη του P. merdae ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ενδομητρική υγεία».
Οι ερευνητές προτείνουν ότι η ισολευκίνη και το P. merdae θα μπορούσαν να αποτελέσουν βιοδείκτες για τον εντοπισμό γυναικών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Μελλοντικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν διατροφικές παρεμβάσεις, χρήση προβιοτικών ή δίαιτες χαμηλές στα εν λόγω αμινοξέα.
Ο Δρ. Anis Feki, πρόεδρος του ESHRE, επισήμανε ότι «η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις πως οι μεταβολικές και μικροβιακές διαταραχές στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι μόνο γενικευμένες αλλά μπορεί να επηρεάζουν άμεσα τη δεκτικότητα της μήτρας, ακόμη και σε νεαρές γυναίκες». Όπως σημείωσε, τα ευρήματα συνιστούν ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στην αναπαραγωγική φροντίδα.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr