Home Περιβάλλον Σφήκες: Τι είναι αυτό που τις προσελκύει στο τραπέζι και γιατί δεν...

Σφήκες: Τι είναι αυτό που τις προσελκύει στο τραπέζι και γιατί δεν πρέπει να τις χτυπάτε

Οι σφήκες είναι έντομα που ανήκουν στην ίδια ευρύτερη οικογένεια με τις μέλισσες, αλλά έχουν αρκετές διαφορές. Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες είναι κυνηγοί και όχι αποκλειστικά γυρεοσυλλέκτριες.

Τρέφονται κυρίως με άλλα έντομα και καμιά φορά με γλυκές τροφές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη φύση, καθώς ρυθμίζουν τους πληθυσμούς άλλων εντόμων (ακόμη και παρασίτων) και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Αυτό, όμως, δεν τις καθιστά λιγότερο ανεπιθύμητες όταν αρχίζουν να ζουζουνίζουν γύρω από το τραπέζι μας. Το πρόβλημα γίνεται πιο μεγάλο από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, όταν οι εργάτριες σφήκες γίνονται πιο επιθετικές στην αναζήτηση τροφής, καθώς οι βασίλισσες έχουν σταματήσει την ωοτοκία και τα ένστικτα των εργατριών αλλάζουν: γίνονται λιγότερο κοινωνικές και πιο ατομιστικές, αναζητώντας απεγνωσμένα σάκχαρα.

Τι προσελκύει τις σφήκες

Οι σφήκες έλκονται κυρίως από έντονες μυρωδιές: φαγητό, γλυκά, αρώματα και αλκοολούχα ποτά. Ειδικά τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη (όπως κρέας ή ψάρι) ή ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, φρούτα) τις προσελκύουν με εντυπωσιακή ακρίβεια. Επιπλέον, τα αρώματα σώματος, τα λουλούδια και τα έντονα χρώματα των ρούχων λειτουργούν ως μαγνήτης.

Κατά τους ζεστούς μήνες, οι σφήκες μπορούν να φτιάξουν φωλιά σχεδόν οπουδήποτε: σε δέντρα, σκεπές, σοφίτες, ακόμα και κάτω από τραπέζια κήπου ή παγκάκια. Η εγγύτητα με τον άνθρωπο, και ειδικά με τα τρόφιμα, αυξάνει τις πιθανότητες για το τρομακτικό τετ α τετ. Ένα απότομο τίναγμα του χεριού, μια προσπάθεια να τις διώξουμε βίαια ή ακόμη και μια λάθος κίνηση μπορεί να τις κάνει να επιτεθούν.

Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα
Το τσίμπημα της σφήκας είναι επώδυνο, προκαλεί έντονη τοπική αντίδραση (κοκκίνισμα, πρήξιμο, κάψιμο) και, σε ευαίσθητα άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ, δηλαδή αναφυλαξία. Το δηλητήριο της σφήκας είναι διαφορετικό από εκείνο της μέλισσας και περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό.

Σημάδια αναφυλαξίας είναι η δύσπνοια, η πτώση της πίεσης, οι ζαλάδες, η έντονη φαγούρα σε όλο το σώμα, το πρήξιμο στο πρόσωπο ή τον λαιμό και η απώλεια συνείδησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο και χορήγηση ενδοφλέβιας κορτιζόνης ή αδρεναλίνης. Για τους περισσότερους, όμως, το τσίμπημα είναι απλώς μια άβολη εμπειρία, που περνά σε 2-3 μέρες με κρύες κομπρέσες, αντιισταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή και ξεκούραση.

Πώς μπορούμε να τις απομακρύνουμε με φυσικούς και ασφαλείς τρόπους

Η πρώτη και βασικότερη τακτική είναι η πρόληψη. Αποφύγετε να αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα σε εξωτερικούς χώρους, καλύψτε τα ποτήρια και τα πιάτα σας και καθαρίστε καλά ό,τι έχει πέσει στο τραπέζι ή στο έδαφος. Αποφύγετε να φοράτε γλυκά αρώματα έξω ειδικά αν βρίσκεστε κοντά σε φυτά ή κάδους απορριμμάτων.

Ένας αποτελεσματικός φυσικός τρόπος για να τις κρατήσετε μακριά είναι η χρήση φυτών με έντονη οσμή που τις απωθεί, όπως ο βασιλικός, η μέντα, η λεβάντα ή ο ευκάλυπτος. Τα αρωματικά αυτά φυτά μπορείτε να τα τοποθετήσετε γύρω από το τραπέζι, σε βεράντες και παράθυρα.

Αν εντοπίσετε φωλιά σφηκών κοντά στο σπίτι σας, μην προσπαθήσετε να την καταστρέψετε μόνοι σας, ειδικά αν είναι μεγάλη ή βρίσκεται σε δύσκολα προσβάσιμο σημείο. Επικοινωνήστε με εξειδικευμένο συνεργείο απεντόμωσης που θα μπορέσει να την απομακρύνει με ασφάλεια.

Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό: μην τις χτυπάτε. Οι σφήκες, όταν νιώσουν απειλή, εκκρίνουν μια χημική ουσία που ειδοποιεί τις υπόλοιπες. Ένα απλό χτύπημα, λοιπόν, μπορεί να φέρει όχι μία αλλά πολλές σφήκες γύρω σας. Αν δείτε κάποια να πλησιάζει, μείνετε ήρεμοι, κινήστε αργά το χέρι σας για να την απωθήσετε και απομακρυνθείτε αν χρειαστεί.

Πηγή:topetmou.gr