
Το παράδειγμα του αρσενικού ιππόκαμπου που «τίκτει» τα νεογνά, αποδεικνύει τη μαγεία και συνάμα την πολυμορφία που χαρακτηρίζει τη φύση.
Από το σχολείο το διδαχθήκαμε και το θεωρούμε αξίωμα: Στο ζωικό βασίλειο αυτά που γεννούν είναι τα θηλυκά και όχι τ’ αρσενικά. Όπως όμως οι πλείστοι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους, έτσι κι εδώ έχει αποδειχτεί ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο. Ότι δηλαδή αντί το σπέρμα να πηγαίνει στο ωάριο, το ωάριο είναι αυτό που όχι μόνο πηγαίνει και βρίσκει το σπέρμα, αλλά επιπρόσθετα το θηλυκό αναθέτει στο αρσενικό την ευθύνη της κύησης και της γέννας!
Αναφερόμαστε στην περίπτωση του ιππόκαμπου. Όπως εξηγεί ο βιολόγος Δημήτρης Πάφρας, κατά τη διάρκεια του ερωτικού παιχνιδιού ο θηλυκός ιππόκαμπος μεταφέρει τα αυγά του σε μια ειδική θήκη στην κοιλιά του αρσενικού, όπου γονιμοποιούνται από το σπέρμα του αρσενικού. Στη συνέχεια, ο αρσενικός ιππόκαμπος επωάζει τα γονιμοποιημένα αυγά μέσα στη θήκη του. Τους παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κύησης, η οποία συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το είδος. Όταν τα «μωρά του ιππόκαμπου» είναι πλήρως ανεπτυγμένα, το αρσενικό περνά από μια διαδικασία που ονομάζεται «τοκετός», όπου οι μικροί ιππόκαμποι αφήνονται ελεύθεροι στα νερά της θάλασσας!
Τη συγκεκριμένη διαδικασία απαθανάτισε με φωτογραφικό υλικό ο Κύπριος υποβρύχιος φωτογράφος Θανάσης Λαζαρίδης στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά.