Home Περιβάλλον Πώς οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία ενισχύουν τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση

Πώς οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία ενισχύουν τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση

O δρόμος προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον περνά μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων – φυσικά και του ενεργειακού τομέα

Η κλιματική κρίση αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Οι επιπτώσεις της είναι περισσότερο ή λιγότερο αισθητές από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, με τη δική μας την περιοχή, τη Μεσόγειο, να αποτελεί μία από τις πλέον ευάλωτες, καθώς θερμαίνεται πιο γρήγορα. Αξιολογώντας και την επίπτωση της απώλειας της βιοποικιλότητας, γίνεται φανερό ότι προκύπτουν δυνητικές απειλές για την ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα και τις υποδομές, ενώ η εξάντληση των φυσικών πόρων επηρεάζει συνεπακόλουθα την ενεργειακή ασφάλεια και τη γενικότερη οικονομική σταθερότητα των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Συνεπώς, η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύεται σε μία επιβεβλημένη επιλογή για το μέλλον, καθώς συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη της χώρας. Και αν για πολλούς εξαντλείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου που εξασφαλίζει την απανθρακοποίηση της παραγωγής, την τεχνολογική καινοτομία και τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.

Από τις διεθνείς συμφωνίες έως τις τοπικές δράσεις, ο δρόμος προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον περνά μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων – φυσικά και του ενεργειακού τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, η HELLENiQ ENERGY χαράσσει μία στρατηγική με ορίζοντα το 2050, χρονιά-ορόσημο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Με αφετηρία το στρατηγικό πλάνο «Vision 2025», το οποίο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και με ξεκάθαρη δέσμευση στην πράσινη μετάβαση, επενδύει σε λύσεις που όχι μόνο μειώνουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, αλλά επαναπροσδιορίζουν το ίδιο το επιχειρηματικό της μοντέλο. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά το αποτύπωμα της προσπάθειας είναι ήδη ορατό και μετρήσιμο.

Μείωση εκπομπών και καινοτόμες τεχνολογίες

Από το 2019 έως το 2024, ο Όμιλος έχει επιτύχει μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (-43%), των οργανικών πτητικών ενώσεων/VOC (-35%), των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 (-30%) και των οξειδίων του αζώτου/NOx (-19%). Σε αυτές τις επιδόσεις έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η συνεχής παρακολούθηση ρύπων και η συμμόρφωση με αυστηρά όρια, αλλά και η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών όπως το ηλεκτροστατικού φίλτρο στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου, που έχει μειώσει τα αιωρούμενα σωματίδια πάνω από 80%.

Παράλληλα, στόχος του Ομίλου είναι να μειώσει, μέχρι το 2030, τις εκπομπές άνθρακα στις δραστηριότητες διύλισης (Scope 1 & 2) κατά 30% σε σύγκριση με το 2019, καθώς και αποφυγή εκπομπών CO₂ κατά 20% μέσω της ανάπτυξης ΑΠΕ.

Επένδυση στις ΑΠΕ και το υδρογόνο

Η HELLENiQ ENERGY αντιλαμβάνεται την παραγωγή καθαρής ενέργειας ως βασικό πυλώνα για ένα βιώσιμο μέλλον, αξιολογώντας σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή καυσίμων χαμηλού άνθρακα όπως το μπλε και το πράσινο υδρογόνο, αλλά και στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Παράλληλα, προωθεί εναλλακτικά καύσιμα, επιδιώκοντας να καλύψει ένα ευρύ φάσμα των αναγκών της, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, ο Όμιλος διαχειριζόταν μέχρι το τέλος του 2024 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 0,5 GW στην Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο να ξεπεράσει το 1 GW έως το 2026 και τα 2 GW έως το 2030. Επιπλέον, αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος που ξεπερνά τα 5,7 GW, εστιάζοντας κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική στρατηγική

Βέβαια, η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο στον τρόπο παραγωγής ενέργειας, αλλά και στη συνολική περιβαλλοντική διαχείριση. Έτσι, η HELLENiQ ENERGY εφαρμόζει αυστηρές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων ώστε να μειώσει την τελική διάθεση αποβλήτων στο 15% έως το 2030.

Ήδη, το 2024, το 88% των αποβλήτων (26.898 τόνοι) επαναχρησιμοποιήθηκε ή ανακυκλώθηκε. Ταυτόχρονα, το 17% του νερού στις παραγωγικές μονάδες ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται μέσω προηγμένων μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασίες, με τη συμμετοχή και των επιχειρήσεων. Οι τελευταίες καλούνται, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικά πλάνα τα οποία θα συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Η HELLENiQ ENERGY, «τρέχοντας» κιόλας το στρατηγικό της πλάνο «Vision 2025», αποδεικνύει πως δρα με συνέπεια για να γίνει εφικτή η βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση -όχι μόνο η δική της, αλλά και της χώρας.

ΠΗΓΗ:cnn.gr