Home Υγεία Βιοτεχνολογία, καινοτομία και πρόσβαση ασθενών βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στη Λευκωσία

Βιοτεχνολογία, καινοτομία και πρόσβαση ασθενών βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στη Λευκωσία

Τις προοπτικές που δημιουργούν οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, στις προηγμένες θεραπείες, στην ιατρική ακριβείας και στην ψηφιακή υγεία ανέδειξε το διεθνές συνέδριο «Unlocking Europe’s Life Science Potential: A Policy Agenda for Competitiveness, Innovation and Patient Access», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Μάϊου 2026, στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσαν η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), και που τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της EE, δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση του δυναμικού των Επιστημών Ζωής στην Ευρώπη, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, με έμφαση στις προοπτικές των μικρότερων χωρών και τα οφέλη για τους ασθενείς.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ, κ. Κυριάκος Μικέλλης, τόνισε ότι η Κύπρος, ως μικρότερο κράτος μέλος, αναγνωρίζει τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις διαρθρωτικές προκλήσεις που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, ανταγωνιστικού και συμπεριληπτικού ευρωπαϊκού οικοσυστήματος Επιστημών Ζωής, μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, ρυθμιστών, επαγγελματιών υγείας, οργανώσεων ασθενών, της βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών. Η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, κ. Nathalie Moll, ανέφερε πως παρά τις σημαντικές συμφωνίες για μια νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική νομοθεσία, την αναγνώριση των Επιστημών Ζωής ως στρατηγικού τομέα για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων για ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθεκτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την ΕΕ, εντούτοις σημαντικές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Ανάμεσά τους, ξεχώρισε την πρόσβαση στα φάρμακα, ένα ζήτημα οξύτερο σε μικρότερες αγορές, όπως η Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν συχνά τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα. «Σε συνεργασία με την Κύπρο και άλλα μικρότερα κράτη μέλη, η EFPIA προωθεί την Κοινή Πλατφόρμα Διαλόγου για τις Μικρότερες Αγορές, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες μέσω πρακτικών και συνεργατικών λύσεων», σημείωσε.

Στο συνέδριο απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Olivér Várhelyi και ο Υπουργός Υγείας κ. Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μιχάλης Δαμιανός. Ο Επίτροπος Várhelyi τόνισε την σημασία του φαρμακευτικού και του βιοτεχνολογικού τομέα για το μέλλον της ΕΕ, αναφέροντας ότι πρόκειται για τομείς οι οποίοι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα. Αναφέρθηκε επίσης στην στρατηγική της ΕΕ για τις Επιστήμες Ζωής, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού, καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος των Επιστημών Ζωής στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην κύρια προτεραιότητα της κυπριακής Προεδρίας για βελτίωση της διαθεσιμότητας, της οικονομικής προσιτότητας και της προσβασιμότητας των φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Σημείωσε ακόμη πως η πρόταση της Επιτροπής για μία πράξη για τη Βιοτεχνολογία θα συμβάλει στην ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας, της ανταγωνιστικότητας και της πρόσβασης των ασθενών. «Είναι σημαντικό οι ασθενείς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν δίκαιη και έγκαιρη πρόσβαση σε αυτές τις εξελίξεις. Η ιατρική καινοτομία αξιοποιείται πλήρως μόνο όταν φτάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζουν», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιχάλης Δαμιανός, αναφέρθηκε στις δράσεις που χρειάζεται να αναλάβει η ΕΕ, προκειμένου η επιστημονική αριστεία να αξιοποιείται πιο γρήγορα σε καινοτομία και επενδύσεις, προς όφελος των ασθενών. Όπως σημείωσε, «ως κράτος μέλος, πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστικότητα και η πρόσβαση των ασθενών πρέπει να συμβαδίζουν. Υποστηρίζουμε ισχυρότερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις, απλούστευση των κανονισμών και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ετοιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Η Ευρώπη έχει όλα τα συστατικά για την επιτυχία. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συνεκτική πολιτική, πολιτική αποφασιστικότητα και θάρρος να κινηθούμε πιο γρήγορα».