Home Μυρτάνη Πιερή Ίσως το DNA μας το κλειδί για την κατανόηση της ομοφυλοφιλίας;

Ίσως το DNA μας το κλειδί για την κατανόηση της ομοφυλοφιλίας;

Το DNA μας φοράει χημικά «καπέλα»: Ίσως το κλειδί για την κατανόηση της ομοφυλοφιλίας στον άνθρωπο;

“Baby, I was born this way,” τραγουδούσε η Lady GAGA το 2011 και σύντομα καθιερώθηκε ως ο ύμνος της ομοφυλοφιλίας ανά το παγκόσμιο. Και η Λαίδη δεν είχε άδικο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών οι ερευνητές έχουν παρουσιάσει ουκ ολίγες αποδείξεις που υποστηρίζουν πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής αλλά ότι, εν μέρει τουλάχιστον, έχει της ρίζες της στη φυσιολογία του ατόμου και άρα καθορίζεται από τα γονίδιά του. Ωστόσο, παρά το εκτενές και διαρκές ψάξιμο, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα το ή τα γονίδια της ομοφυλοφιλίας στον άνθρωπο.

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βαλτιμόρη, υποστηρίζει ότι μπορεί να εξηγήσει το παράδοξο της μη εύρεσης των γονιδίων της ομοφυλοφιλίας μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί δεν θα έπρεπε να ψάχνουμε μέσα στο DNA αλλά, πάνω σε αυτό!

Χρησιμοποιώντας DNA από μονοζυγωτικά δίδυμα ομοφυλόφιλα ή ετεροφυλόφιλα αδέρφια, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν «επιγενετικές επιδράσεις» στο DNA των διδύμων, δηλαδή χημικές τροποποιήσεις πάνω στο γενετικό τους υλικό. «Καπέλα» αν θέλετε, φορεμένα πάνω στο -κατά τ’ άλλα όμοιο- DNA τους. Τα χημικά αυτά «καπέλα» του DNA μεταβάλουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων, χωρίς να αλλάζει η αλληλουχία DNA (τα γονίδια δηλαδή αυτά κάθε αυτά) και μπορεί να κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά, αλλά μπορεί και να μπαινοβγαίνουν επηρεαζόμενα από το περιβάλλον.

Αν και περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες, εντούτοις η νέα αυτή μελέτη έρχεται να προσθέσει στην εκπληκτική πολυπλοκότητα του καθορισμού του σεξουαλικού προσανατολισμού στον άνθρωπο. Και κάτι τέτοιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά σε κοινωνίες που μερίδα ατόμων και συνόλων κατακρίνει με ευκολία και δογματισμό την ομοφυλοφιλία λες και γνωρίζει την «απόλυτη αλήθεια».

Πηγή