Home Νίκος Κωνσταντίνου Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή στη “θερινή ώρα”

Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή στη “θερινή ώρα”

Κάθε χρόνο, περίπου ενάμιση δισεκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουμε, άθελά μας, σε ένα “παγκόσμιο πείραμα”. Είμαστε αναγκασμένοι να κοιμηθούμε μία ώρα λιγότερη, για μία νύχτα κάθε χρόνο. Η γνωστή σε όλους “θερινή ώρα”.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η αλλαγή στη θερινή ώρα κάθε Μάρτιο, έχει ως αποτέλεσμα, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν περίπου μία ώρα από τον ύπνο τους. Ακούγεται ασήμαντο. Συνοψίζοντας όμως εκατομμύρια αρχεία από νοσοκομεία, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι αυτή η φαινομενικά ασήμαντη έλλειψη ύπνου μίας ώρας για μία μόνο ημέρα, σχετίζεται με μία εντυπωσιακή αύξηση σε περιστατικά καρδιακής προσβολής την ακριβώς επόμενη μέρα της αλλαγής της ώρας! Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δουλεύει και αντίθετα. Το φθινόπωρο, όταν τα ρολόγια κινούνται μια ώρα πίσω και κερδίζουμε μία ώρα ύπνο στο Βόρειο Ημισφαίριο, τα ποσοστά καρδιακών προσβολών μειώνονται εντυπωσιακά την επόμενη μέρα (π.χ. Janszky & Ljung, 2008).

Η επίδραση του ύπνου δεν περιορίζεται μόνο στις καρδιακές προσβολές. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση τροχαίων δυστυχημάτων την ακριβώς επομένη μέρα της επιβολής της θερινής ώρας καθώς και σημαντική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων την επομένη της χειμερινής ώρας. Ο εγκέφαλος είναι το ίδιο ευαίσθητος, ίσως και περισσότερο από την καρδιά, στην έλλειψη ύπνου.

Αν είσαι ένας μέσος άνθρωπος, και ζήσεις μέχρι τα 90 σου χρόνια, θα περάσεις περίπου 32 χρόνια να κοιμάσαι. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ύπνος είναι η σημαντικότερη μας συμπεριφορά. Κανένα άλλο πράγμα δεν κάνουμε για τόσο πολύ καιρό. Καιρός να το πάρουμε στα σοβαρά.