Ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπάρχει για να κινεί το σώμα μας.
Χωρίς εντολές από τον εγκέφαλο οι μύες του σώματος δεν μπορούν να εκτελέσουν εκούσιες κινήσεις.
Πώς επικοινωνεί όμως ο εγκέφαλος με τους μύες του σώματος;
Αυτό γίνεται με την έκκριση ενός χημικού, του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, στα σημεία επαφής ανάμεσα στους μύες και τους νευρώνες, τα κύτταρα που μεταφέρουν το σήμα από τον εγκέφαλο. Η ακετυλοχολίνη προσδένεται σε υποδοχείς στα κύτταρα των μυών και προκαλεί συσπάσεις σύμφωνα με τις εντολές του εγκεφάλου.
Το Βotox είναι μια πρωτείνη η οποία εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μύες, μειώνοντας την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης. Ως αποτέλεσμα, το botox είναι μια από τις πιο τοξικές ουσίες που γνωρίζουμε. Επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι 1 μόνο γραμμάριο θα μπορούσε να σκοτώσει μέχρι και 1 εκατομμύριο άτομα ενώ ποσότητα 2 κιλών θα μπορούσε να σκοτώσει κάθε άνθρωπο πάνω στη γη.
Παρά την τοξικότητα του όμως το Βotox είναι σήμερα μια από τις πιο περιζήτητες ουσίες. Oι επιστήμονες έχουν σήμερα τελειοποιήσει την τεχνική χορήγησης του χρησιμοποιώντας μικρές, αραιώμένες ποσότητες επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα με μεγάλη ασφάλεια.
Στην ιατρική χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία ασθενειών όπως είναι τα τικς των ματιών και ο στραβισμός, αφού μικρές ποσότητες Botox μπορούν να χαλαρώσουν την σύσπαση των μυών που κινούν τα μάτια και προκαλούν τον στραβισμό. Η φήμη του Botox όμως οφείλεται στην καλλυντική του χρήση. Αρχικά τυχαίες παρατηρήσεις έδειξαν ότι κατά τη θεραπεία των τικς των ματιών, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια μειώνονται. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την εργαστηριακή παραγωγή του Botox, το οποίο σήμερα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής θεραπεία για τις ρυτίδες των ματιών καθώς και άλλων μερών του σώματος.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα επιστημονικά νέα αλλά και να ενημερωθείτε για το Mediterranean Science Festival που έρχεται στη Λεμεσό, 3-6 Δεκεμβρίου, ΕΔΩ