Home Νίκος Κωνσταντίνου Υποχρεωτικός Εμβολιασμός. Του Νίκου Κωνσταντίνου

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός. Του Νίκου Κωνσταντίνου

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα πολύ ακραίο μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, είναι το έσχατο μέτρο το οποίο θα πρέπει να εξετάσει μια κοινωνία, αφού έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

Από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού ήταν γνωστό ότι ο συναγερμός θα λήξει μόνο όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ( περίπου 70%).  Ήταν επίσης γνωστό ότι το εμβόλιο είναι μήνες μακριά. Είχαν οι κυβερνήσεις όλο το χρόνο να προετοιμαστούν.

Η προετοιμασία πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολλά επίπεδα.

Πρώτον, χρειάζεται μια σοβαρή και επιθετική εκστρατεία ενημέρωσης και αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Εκτός από ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, έμφαση πρέπει να δοθεί σε ενημέρωση των προσωπικών γιατρών. Είναι πολύ πιο πιθανό να εμβολιαστεί κάποιος όταν του ζητηθεί από τον προσωπικό του γιατρό.

Δεύτερον, είναι πολύ σημαντικό να μπουν αυστηρά κριτήρια σε όλα τα σχολεία. Όσα σχολεία έχουν παιδιά, εκπαιδευτικούς ή άλλο προσωπικό που βρίσκεται σε ευάλωτες ομάδες, μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό προϋπόθεση για εγγραφή μαθητών ή εργασία από το προσωπικό.

Τρίτον,  χρειάζεται να στηθούν υποδομές ούτως ώστε ο εμβολιασμός να είναι γρήγορος, εύκολος και ανώδυνος για όσους θέλουν να εμβολιαστούν. Κανένας δεν θα πρέπει να χάσει μια μέρα δουλειάς για να εμβολιαστεί.

Τέλος, η πολιτεία πρέπει να κατανοήσει πως αν θέλει να κερδίσει την μάχη με τον κορωνοϊό είναι απαραίτητο να κερδίσει την μάχη της επικοινωνίας απέναντι στην παραπληροφόρηση. Αυτή την μάχη δε θα την κερδίσει με την επιβολή του εμβολίου ούτε με την περιθωριοποίηση όσων διαφωνούν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως όσοι αντιδρούν στο εμβόλιο δεν απορρίπτουν την επιστήμη. Κάποιοι όντως την απορρίπτουν. Οι περισσότεροι όμως θέλουν απλώς να νιώσουν πως κάποιος κατανοεί και δέχεται τις ανησυχίες τους. Δεν ψάχνουν κάποιον να τους εξηγήσει την αλήθεια μέσα από αριθμούς, στατιστικές και διαγράμματα. Ούτε κάποιον να τους εξηγήσει πώς πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους. Ψάχνει ο κόσμος, ψάχνουμε όλοι, λίγη κατανόηση και εμπιστοσύνη. Να νιώσουμε πως νοιάζονται για μας, κατανοούν της ανησυχίες μας, παλεύουν για μας.