Home SciTalks Ανακαλύφθηκαν δεινόσαυροι που φορούσαν… κράνος

Ανακαλύφθηκαν δεινόσαυροι που φορούσαν… κράνος

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» ομάδα παλαιοντολόγων παρουσιάζει την ανακάλυψη που έκανε σε μια περιοχή της βορειοανατολικής Μοντάνα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρου που εκτός από ένα ακόμη είδος που προστίθεται στη μακριά λίστα των ειδών δεινοσαύρων που γνωρίζουμε πρόκειται για ένα είδος με ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά.

Ο δεινόσαυρος που έλαβε την ονομασία Platytholus clemensi ανήκει στην οικογένεια των Παχυκεφαλόσαυρων και ζούσε στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν από περίπου 68 εκατ. έτη. Ήταν ένα μεσαίου μεγέθους δίποδος φυτοφάγος δεινόσαυρος με το χαρακτηριστικό που τον έκανε να ξεχωρίζει να είναι το θολωτό του κρανίο το οποίο τον έκανε να μοιάζει σαν φοράει… κράνος.

«Η αφθονία των νευροαγγειακών δικτύων που περνούν μέσω του θόλου προς την εξωκρανιακή επιφάνεια υποδηλώνει ότι μια δομή κάποιου είδους, πιθανώς με ένα κατακόρυφο δομικό πλαίσιο, υπήρχε στην επιφάνεια του θόλου ενώ το κύριο νευροαγγειακό δίκτυο έχει τέτοια μορφή που υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή ο θόλος στο κρανίο του δεινόσαυρου διογκώθηκε» αναφέρουν οι ερευνητές που εκτιμούν ότι το είδος αυτό αποτελεί ένα ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στους πιο μικρούς και τους πιο μεγάλους σε μέγεθος δεινοσαύρους αυτής της οικογένειας οπότε η αξία του ευρήματος αποκτά επιπλέον αξία.

Πηγή: Naftemporiki.gr