Home SciTalks Επιστήμονες αποκαλύπτουν τον ιδανικό μισθό για να είμαστε ευχαριστημένοι

Επιστήμονες αποκαλύπτουν τον ιδανικό μισθό για να είμαστε ευχαριστημένοι

Όσο και να επιμένουμε πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, σίγουρα φέρνουν την γκρίνια και το άγχος όταν δεν είναι τόσα, όσα θέλουμε.

Γνωρίζουμε ωστόσο με πόσα από αυτά θα ήμασταν ευχαριστημένοι;

Η επιστήμη έρχεται να δώσει την απάντηση και σε αυτό το ερώτημά μας.

Το 2020, μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων προσπάθησε να βρει την απάντηση αναλύοντας στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τον Δείκτη Happy Planet Index. Συγκεκριμένα προσπάθησαν να υπολογίσουν τον ετήσιο μισθό που θα επέτρεπε σε έναν εργαζόμενο να ζήσει μία άνετη και ευτυχισμένη ζωή.

Σημειώνεται πως η έρευνα βασίζεται στην Αγγλία, ωστόσο μπορούμε να πάρουμε μία γεύση.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν 33.864 λίρες, δηλαδή περίπου 39.000 ευρώ ετησίως. Ή αλλιώς ένα ποσό κοντά στις 3.000 ευρώ τον μήνα.

Ενδεχομένως το νούμερο  να μην αντιστοιχεί στην ιδέα που έχει ο καθένας από εμάς για τον πλούτο, ωστόσο αποτελεί μία γενναιόδωρη εκκίνηση.

Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία;

Κατά καιρούς η επιστήμη έχει προσπαθήσει να ερευνήσει τη σύνδεση της ευτυχίας με τα χρήματα και έχει καταλήξει σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today έδειξε ότι τα παιδιά πλούσιων γονέων διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, διατροφικών διαταραχών και κατάχρησης ουσιών.

Παράλληλα, η ίδια μελέτη απέδειξε πως όσο πλουσιότεροι γινόμαστε, τόσο λιγότερη ευαισθησία και ήθος αποκτούμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο πλούτος μας δημιουργεί μία αίσθηση ελευθερίας και αδιαφορίας για τα προβλήματα και τα συναισθήματα των άλλων.

Αντίθετα, ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα διαβάζουν καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου και έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Πηγή: in.gr