Home SciTalks H χρήση της τεχνολογίας ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της εκπαίδευσης. Του...

H χρήση της τεχνολογίας ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της εκπαίδευσης. Του Λουκιανού Ράφτη

Η αξιοποίηση λύσεων όπως οι διαδραστικοί πίνακες ενδυναμώνουν τη μαθησιακή διαδικασία

 

Του Λουκιανού Ράφτη*

Τα τελευταία χρόνια, λόγω και των ιδιαζουσών συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, η τεχνολογία έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή, καθώς έδωσε λύσεις τόσο στην καθημερινότητα όλων, όσο και σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις και η εκπαίδευση. Αποδεικνύεται πλέον πως κάθε πτυχή της ζωής μας διαφοροποιείται και θα συνεχίσει να αλλάζει τα επόμενα χρόνια, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης, τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι εμπορικές συναλλαγές, τη διαδικασία μάθησης και εκπαίδευσης σε σχολεία και φροντιστήρια, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε πράγματα και πληροφορίες.

Το μαθησιακό περιβάλλον αναβαθμίζεται, εξελίσσεται και αλλάζει ριζικά, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους λύσεις και επιλογές που δεν μπορούσαν καν να φανταστούν τα προηγούμενα χρόνια. Αν γυρίσουμε τον χρόνο λίγα μόλις χρόνια πίσω, θα διαπιστώσουμε ότι οι μαθητές είχαν την ευχέρεια να εκπαιδευτούν μόνο σε μια σχολική αίθουσα διδασκαλίας. Σήμερα, χρειάζονται απλά έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η εξέλιξη αυτή επιδρά καταλυτικά και στον ρόλο του δασκάλου-καθηγητή, καθώς όσο οι δεξιότητες, οι γνώσεις και οι ανάγκες των μαθητών αλλάζουν, τόσο αλλάζει και ο ρόλος του παιδαγωγού στη σύγχρονη εποχή.

Η τεχνολογία αποτελεί δυναμικό εργαλείο το οποίο μπορεί να βελτιώσει την εκπαίδευση με ποικίλους τρόπους, από τη διευκόλυνση των δασκάλων στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, μέχρι την ευχέρεια μαθητών να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους. Πλέον, με δεδομένη την επικράτηση του διαδικτύου διεθνώς και τη χρήση έξυπνων συσκευών σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, αναδύεται η νέα εποχή της εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να λαμβάνει χώρα οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε χρόνο. Οι μαθητές, μέσω της χρήσης του διαδικτύου έχουν αποκτήσει αναβαθμισμένη πρόσβαση στην πληροφορία, γεγονός που στο παρελθόν ήταν περιορισμένο στα βιβλία, με το ανάλογο φυσικά κόστος. 

Η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων στη μαθησιακή διαδικασία, αναβαθμίζει δραστικά τον τεχνολογικό αλφαβητισμό εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Στις μέρες μας, τα ψηφιακά συστήματα εκπαίδευσης έχουν ωριμάσει και είναι πιο εύχρηστα από ότι στο παρελθόν. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα τα οποία μπορούν να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία μάθησης. Ένα από αυτά είναι ο διαδραστικός πίνακας (interactive whiteboard) με οθόνη αφής.

Η χρήση διαδραστικών πινάκων, όπως τα Interactive Displays της Clevertouch Technologies, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και φροντιστήρια, καθώς αποτελεί μια μοναδική λύση εκπαίδευσης που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο διανομής πληροφοριών και συνεργασίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Η εγκατάσταση όπως και η χρήση των Interactive Displays της Clevertouch Technologies είναι ιδιαίτερα εύκολη και απλή. Ολοένα και περισσότεροι στον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης, επιλέγουν αυτή τη λύση, καθώς πλέον το κόστος για την αγορά ενός διαδραστικού πίνακα είναι σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερο από το κόστος αγοράς ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενός projector και ενός παραδοσιακού πίνακα για μια αίθουσα διδασκαλίας.

Μέσω του διαδραστικου πίνακα, οι χρήστες μπορούν να εμπλουτίσουν την παράδοση ενός μαθήματος με σχέδια, κείμενα, ειδήσεις, live streaming περιεχόμενο, εικόνες και βίντεο από οποιαδήποτε πηγή, ως επίσης να κατεβάσουν και να ενσωματώσουν Android εφαρμογές. Η λύση αυτή, ενισχύει την επικοινωνία και την παραγωγικότητα των συμμετεχόντων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ευκολία τόσο σε μια διαδικτυακή τάξη όσο και σε μια επαγγελματική συνάντηση-συνεδρία. Διαθέτει ανάλυση 4K, λειτουργικό σύστημα Android, συμβατότητα με Windows, Mac OS X, MacOS και Chromebook, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα ασύρματης προβολής περιεχομένου από υπολογιστή ή smartphone και tablet.

Η Clevertouch ενσωματώνει τεχνολογίες που επιτρέπουν σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να συνεργάζονται απρόσκοπτα μέσω της λειτουργίας διαχωρισμού οθόνης, της ταυτόχρονης χρήσης δύο γραφίδων, του ψηφιακού μαυροπίνακα με απεριόριστο καμβά και όχι μόνο. Τα εργαλεία είναι διαθέσιμα για κοινή χρήση και ανταλλαγή ιδεών οποιαδήποτε στιγμή. Ταυτόχρονα, με τον διαδραστικο πίνακα της Clevertouch ο διαμοιρασμός περιεχομένου στο τέλος κάθε μαθήματος έγινε πιο εύκολος από ποτέ. Οι καθηγητές μπορούν να αποθηκεύουν αρχεία σε cloud λογαριασμούς, όπως το Google Drive και το Microsoft OneDrive, με το πάτημα ενός κουμπιού. Από την πλευρά τους, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις σημειώσεις του μαθήματος στο κινητό τους, απλά σκανάροντας τον κωδικό QR που εμφανίζεται στην οθόνη άμεσα.

Η πρόοδος και η εξέλιξη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, ως εκ τούτου, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μαθησιακό περιβάλλον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το προσωπικό τους καλούνται συνεχώς να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση.

*Διευθύνων Σύμβουλος NEDECO Electronics Ltd