Home SciTalks Κομβικής σημασίας η καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας. Του Θεόδωρου Λουκαΐδη

Κομβικής σημασίας η καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας. Του Θεόδωρου Λουκαΐδη

Την ώρα που η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας, αφού επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μας ώθησαν στο να αναζητήσουμε καινοτόμες λύσεις, να ενώσουμε δυνάμεις και να ξεπεράσουμε τα όριά μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της εποχής.

 

Προκλήσεις οι οποίες, συνέβαλαν παράλληλα σημαντικά στην ανάδειξη του καίριου ρόλου που διαδραματίζουν η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία προς την εξεύρεση πρακτικών λύσεων καθώς και στην βιωσιμότητα της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας.

Ανάγκη η υιοθέτηση νέας κουλτούρας

Κυρίως όμως, η περίοδος που διανύουμε ανέδειξε την ανάγκη για υιοθέτηση ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης. Μίας νέας κουλτούρας που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, οι οποίες θα καθιστούν την επόμενη μέρα καλύτερη.

Με την ανάπτυξη και καλλιέργεια ερευνητικής και καινοτομικής κουλτούρας να αποτελεί έναν εκ των στρατηγικών στόχων του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και με σκοπό να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τη νέα γενιά να δει την Έρευνα και Καινοτομία ως επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, το Ίδρυμα ένωσε δυνάμεις με τους κυριότερους φορείς του εγχώριου οικοσυστήματος και διοργάνωσε για 14η χρονιά στην Κύπρο το European ResearchersNight. Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, η οποία διεξήχθη σε ψηφιακή μορφή για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου, ήταν οι «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις».

Σε αυτή την μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης, το ΙδΕΚ παρουσίασε το σπουδαίο έργο που υλοποιείται από την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου, δίνοντας παράλληλα, στο κοινό μία γεύση από τον πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο που έχουν η έρευνα και η καινοτομία στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας.

Ρεκόρ επισκέψεων στο European Researchers’ Night

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έναν εντυπωσιακό ψηφιακό εκθεσιακό χώρο που περιλάμβανε πέραν των 70 περιπτέρων, στελεχωμένων με περισσότερους από 300 ερευνητές και ερευνήτριες από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου. Μέσα από τις δράσεις της εκδήλωσης, το πλούσιο πρόγραμμα και τη συνεργασία όλων, το στοίχημα κερδήθηκε. Οι επισκέψεις (booth visits) σημείωσαν αριθμό – ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 18.000!

Ιδιαίτερα, δυναμικό ήταν το παρών της νέας γενιάς καθώς εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από 24 διαφορετικά σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια, έλαβαν εκπαιδευτικό υλικό και αντάλλαξαν απόψεις με τις ερευνητικές ομάδες.

Σε μία περίοδο που η ευαισθητοποίηση για τα θέματα τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας, του κράτους και της κοινωνίας κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, τα πιο πάνω αποτελέσματα μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Το έδαφος που υπάρχει για την καλλιέργεια μίας κουλτούρας δημιουργικότητας που θα εξάπτει την περιέργεια και θα δίνει χώρο σε καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες να ανθίσουν, διαφαίνεται ξεκάθαρα. Ειδικότερα, στις νεότερες γενιές που αποτελούν και το μέλλον του τόπου.

Ώρα για ένα νέο μοντέλο  

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτόγνωρη αυτή περίοδος μας έδωσε πολύτιμα μαθήματα. Είναι πλέον προφανές πως η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου για την Κύπρο που θα διευρύνει την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, θωρακίζοντας την από μελλοντικές προκλήσεις καθίσταται επιβεβλημένη. Ενός μοντέλου που θα μετουσιώνει την έρευνα που παράγεται από τα διεθνούς επιπέδου ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας σε απτά αποτελέσματα, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο και επιφέροντας πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και κατ’ επέκταση την κοινωνία.

Συνεχής στήριξη του εγχώριου οικοσυστήματος

Προς αυτή την κατεύθυνση, παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή συνεχούς στήριξης προς το εγχώριο οικοσύστημα. Το ΙδΕΚ, αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες των φορέων του οικοσυστήματος σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας, προχώρησε από την πρώτη στιγμή στην έμπρακτη ενίσχυσή τους, ανακοινώνοντας ειδικές προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις ύψους πέραν του €1 εκατομμυρίου.

Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Η έρευνα και η καινοτομία έχουν πλέον αποδείξει πως αποτελούν το μέσο εκείνο που μπορεί να προσφέρει άμεσες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα, ευκαιρίες και προοπτικές. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγκαλιάσουμε αυτό το όραμα συλλογικά. Να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες, στο ερευνητικό έργο που παράγεται στον τόπο μας και ιδίως στη νέα γενιά. Άλλωστε το μέλλον της ανήκει.

*Γενικός Διευθυντής ΙδΕΚ

idrima-kainotomias.jpg