Home SciTalks Τραυματισμός θώρακα στους ηλικιωμένους. Μας ανησυχεί; Της Δρ. Μαρίας Μαϊμάρη

Τραυματισμός θώρακα στους ηλικιωμένους. Μας ανησυχεί; Της Δρ. Μαρίας Μαϊμάρη

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο γενικό πληθυσμό έφθασε πλέον σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στην Αμερική, τα 78,8 έτη.

 

Γράφει: Δρ. Μαρία Μαϊμάρη, Θωρακοχειρούργος

Ως εκ τούτου οι διευκολύνσεις στον τρόπο ζωής των ηλικιωμένων και η καλύτερη φυσική τους κατάσταση σε σχέση με παλαιότερα, οδηγεί σε έναν πιο ῾῾έντονο῾῾ τρόπο ζωής (π.χ. οδήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες) που οπωσδήποτε τους εκθέτει και σε περισσότερους κινδύνους. Οι συννοσηρότητες που υπάρχουν (καρδιαγγειακά προβλήματα, αρρυθμίες, αναπνευστική ανεπάρκεια κλπ) σε συνδυασμό με τις μειωμένες εφεδρείες του οργανισμού τους, η μείωση οστικής μάζας και η οστεοπόρωση, καθιστούν τα άτομα αυτά ευπαθή πληθυσμό με μειωμένη ανταπόκριση στο τραύμα σε σχέση με τους νεότερους.

Το τραύμα αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους. Η θνησιμότητα και θνητότητα από τραύμα θώρακα ειδικότερα, κυμαίνονται  σε μελέτες μεταξύ 4-20%.  Ο τραυματισμός στο θώρακα συνήθως αφορά το θωρακικό τοίχωμα (θλάσεις μυών, κατάγματα πλευρών, στέρνου, ωμοπλάτης), μπορεί όμως επίσης να προκαλέσει αιμοθώρακα ή πνευμοθώρακα, θλάσεις στο πνευμονικό παρέγχυμα, κάκωση σε όργανα του θωρακικού κλωβού όπως η καρδιά και τα μεγάλα αγγεία, ο οισοφάγος και  το διάφραγμα. Βαριοί μηχανισμοί κάκωσης (μετά από τροχαία ατυχήματα συνήθως) μπορεί να προκαλέσουν καταστάσεις όπως η ρήξη αορτής ή μεγάλων αεροφόρων οδών κλπ που είναι δυνητικά θανατηφόρες.

Συμπτώματα και σημεία που μπορεί να παρουσιαστούν είναι άλγος στο θώρακα, δυσχέρεια στην αναπνοή (δύσπνοια, ταχύπνοια) δυσμορφίες στο θωρακικό τοίχωμα, εκχυμώσεις, βήχας, κριγμός, υποδόριο εμφύσημα κλπ

Η αντιμετώπιση ποικίλλει και εξαρτάται από το είδος και τη βαρύτητα της κάκωσης και από τις συνοδές παθήσεις του ασθενούς.  Για παράδειγμα ενώ απλά κατάγματα πλευρών μπορεί να αντιμετωπιστούν με αναλγητικά και φυσιοθεραπεία αναπνευστικού, ένας πνευμοθώρακας θα παροχετευθεί με σωλήνα θωρακικής παροχέτευσης, μια ρήξη διαφράγματος όμως απαιτεί χειρουργείο. Τις περισσότερες φορές βέβαια το τραύμα θώρακα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αναλγητικά και δεν χρειάζεται καν νοσηλεία.

Ειδικότερα στην περίπτωση τραυματισμού ηλικιωμένων ασθενών ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Με έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία η έκβαση μπορεί να είναι άριστη και να αποφύγουμε όψιμες επιπλοκές.

Γράφει: Δρ. Μαρία Μαϊμάρη, Θωρακοχειρούργος