Home SciTalks Πότε ξεκίνησαν να φιλιούνται οι άνθρωποι; – Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Πότε ξεκίνησαν να φιλιούνται οι άνθρωποι; – Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

H πρώτη καταγραφή του φιλιού στην ανθρωπότητα χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια στην αρχαία Μέση Ανατολή, δηλαδή 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέδειξαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φιλί εφαρμόστηκε σε ορισμένες από τις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας και καταγράφηκε σε αρχαία κείμενα από το 2.500 π.Χ., τα οποία έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, και αναφέρεται ο Guardian, οι ερευνητές αναφέρθηκαν επίσης σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα φιλιά μπορεί να συνέβαλαν στην εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από το στόμα, όπως το κρυολόγημα.

Αν και η μέχρι τώρα έρευνα είχε υποδείξει ότι τα φιλικά ή οικογενειακά φιλιά ήταν μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων διαχρονικά και γεωγραφικά, τα ρομαντικά-σεξουαλικά φιλιά δεν θεωρούνταν πολιτισμικά καθολικά.

Πηγή: The Guardian

Σε πολλούς πολιτισμούς

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα φιλιά θεωρούνταν συνηθισμένο μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς και δεν προέρχονταν από μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως είχαν προτείνει προηγούμενες έρευνες. Μια προηγούμενη υπόθεση πρότεινε ότι οι πρώτες ενδείξεις για το φιλί προέρχονται από την περιοχή της σημερινής Ινδίας το 1500 π.Χ.

Ωστόσο τα αρχαία κείμενα της Μεσοποταμίας υποδηλώνουν ότι το φιλί ήταν κάτι που έκαναν τα παντρεμένα ζευγάρια, αν και το θεωρούνταν επίσης μέρος των επιθυμιών ενός ανύπαντρου ατόμου όταν ήταν ερωτευμένο.

Ο Δρ Troels Pank Arbοll, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, δήλωσε:

«Πολλές χιλιάδες από τις πήλινες πινακίδες από την περιοχή της Μεσοποταμίας που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα περιέχουν σαφή παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα, όπως ακριβώς το φιλί μπορούσε να είναι μέρος των φιλικών σχέσεων και των σχέσεων των μελών της οικογένειας.

Επομένως, το φιλί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα έθιμο που προήλθε αποκλειστικά από κάποια περιοχή και εξαπλώθηκε από εκεί, αλλά μάλλον φαίνεται ότι εφαρμόστηκε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς επί πολλές χιλιετίες».

Η συμπεριφορά των μπονόμπο

Εξάλλου μελέτες έχουν δείξει ότι οι μπονόμπο φιλιούνται με ρομαντικό-σεξουαλικό σκοπό και οι χιμπαντζήδες επιδίδονται σε πλατωνικά φιλιά για τη διαχείριση των κοινωνικών σχέσεων. Ως οι πλησιέστεροι ζωντανοί συγγενείς των ανθρώπων, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι πρακτικές αυτές υποδηλώνουν την αρχαία παρουσία και την εξέλιξη της συμπεριφοράς στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι τα φιλιά μπορεί να έχουν παίξει ακούσια ρόλο στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1), ο οποίος προκαλεί κρυολογήματα και η διφθερίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη.

Πιστεύεται ότι το bu’shanu, μια ασθένεια που περιγράφεται σε αρχαία ιατρικά κείμενα, θα μπορούσε να είναι η λοίμωξη από τον HSV-1. Βρέθηκε μέσα και γύρω από το στόμα, το οποίο είναι ένα από τα κύρια σημάδια του ιού του έρπητα.

Πηγή: in.gr