Home Χριστίνα Ορφανίδου Δες τους χτύπους της καρδιάς μου!

Δες τους χτύπους της καρδιάς μου!

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Elysium του 2013 το μέλλον της ιατρικής για το 2135, όπως το φαντάζονταν οι δημιουργοί, περιλάμβανε ένα μηχάνημα απεικόνισης το οποίο βλέποντας μόνο τον ασθενή μπορούσε να καταλάβει από τι ασθένεια έπασχε και να τον/την θεραπεύσει! Αν και το σενάριο αυτό φαντάζει πολύ μακριά (έχουμε ακόμη μέχρι το 2135!) στην πραγματικότητα η δυνατότητα μέτρησης των ζωτικών μας δεδομένων χρησιμοποιώντας μόνο μία κάμερα και χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε φορητού οργάνου μέτρησης είναι ήδη εφικτή! 

Η τεχνολογία μέτρησης ζωτικών σημείων εξ’ αποστάσεως Oxecam η οποία έχει αναπτυχθεί από τη βρετανική εταίρεία Oxehealth, μία καινοτομική επιχείρηση (spin-out) του Ινστιτούτου Βιοιατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δίνει πια τη δυνατότητα της μέτρησης του ρυθμού καρδιακών σφυγμών όπως και του ρυθμού αναπνοής χρησιμοποιώντας μόνο μία ψηφιακή κάμερα και χωρίς καμία επαφή με το σώμα του χρήστη. Οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι αμέτρητες, προσφέροντας π.χ. μία λύση στο πρόβλημα της συνεχούς παρακολούθηση νεογνών στη μονάδα εντατικής θεραπείας τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φορητούς αισθητήρες λόγω της ευαισθησίας του δέρματός τους. Άλλες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας αφορούν την παρακολούθηση ψυχικά ευάλωτων ασθενών σε ψυχιατρικές μονάδες ή κρατουμένων σε φυλακές για τους οποίους η χρήση φορητών αισθητήρων θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους.       

Η σημασία αυτής της καινοτόμας τεχνολογίας στο μέλλον της παρακολούθησης ασθενών και της υγιειονομικής περίθαλψης γενικά, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η ομάδα της Oxehealth βραβεύτηκε φέτος με το βραβείο Colin Campbell Mitchell της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο τους απονεμήθηκε αυτό το μήνα στο Λονδίνο.   

Πώς δουλεύει όμως αυτή η τεχνολογία;

Τι μπορεί να δει η Oxecam που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι; Η τεχνολογία Oxecam χρησιμοποιεί μία κοινή ψηφιακή βιντεο-κάμερα στην οποία προστίθεται και υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared) έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί και στο σκοτάδι. Εστιάζοντας σε αγγεία τα οποία βρίσκονται στο πρόσωπο (κυρίως τη μετωπική αρτηρία) η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τις μικροσκοπικές εναλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας οι οποίες δεν είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι! Οι χρωματικές αυτές αλλαγές γύρω από τα αγγεία είναι αποτέλεσμα της διαστολής των αγγείων με κάθε χτύπο της καρδιάς. Επειδή η απορρόφηση της υπέρυθρης ακτινοβολίας αλλάζει  ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας, καθίσταται δυνατό για την τεχνολογία Oxecam να μετρήσει τους χτύπους της καρδιάς χωρίς καμμία σωματική επαφή με το χρήστη και ακόμα και όταν ο ασθενής είναι σε κίνηση ή καλυμμένος από μία κουβέρτα! Ο ρυθμός της αναπνοής επίσης μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας την κοινή ψηφιακή βίντεο-κάμερα και αναγνωρίζοντας την κίνηση του στήθους.

Η ακρίβεια και η αξιοπιστία αυτής της τεχνολογίας έχει ήδη αναγνωριστεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health Service- NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και την Αστυνομία Μετροπόλιταν του Λονδίνου όπου η τεχνολογία ήδη χρησιμοποιείται. Η προοπτική αντικατάστασης των πολλές-φορές-ενοχλητικών φορητών συστημάτων μέτρησης ζωτικών σημείων από κάμερες θα φέρει την επανάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές ανάρρωσης ασθενών οι οποίοι θα μπορούν πλέον να παρακολουθούνται ανενόχλητοι από το ίδιο τους το σπίτι, ξαλαφρώνοντας σημαντικά τα εθνικά συστήματα υγείας.

Η ψηφιακή κοινωνία του Elysium μπορεί να είναι ακόμη να είναι μακριά.

Η εποχή όμως που δε θα μπορούμε πλέον να κρύβουμε την ταχυπαλμία μας όταν βλέπουμε το κρυφό αντικείμενο του έρωτά μας είναι πλέον τρομακτικά κοντά! 

Πηγές:

http://www.raeng.org.uk/news/news-releases/2017/august/now-you-see-it-oxehealth-wins-prestigious-academy

https://techcrunch.com/2016/12/05/oxehealth-uses-cameras-to-monitor-your-heartbeat-from-across-the-room/