Home Σαν Σήμερα 15 Απριλίου: Σαν Σήμερα

15 Απριλίου: Σαν Σήμερα

1850: Αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους, εξαιτίας της υπόθεσης Πατσίφικο.
 
1912: Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595. Δύο από τους επιβάτες που γλιτώνουν από το ναυάγιο, ο Carl Bere και ο Dick Williams, δημοφιλείς παίκτες του τένις και οι δύο, θα βρεθούν τυχαία αντιμέτωποι δύο χρόνια μετά, το 1914, στο Ρόουντ Άϊλαντ, στα προημιτελικά του Αμερικάνικου Πρωταθλήματος.
 
1913: Η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
 
1920: Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.
 
1921: Στη Βρετανία, βιομηχανική κρίση σημειώνεται εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας 1.200.000 ανθρακωρύχων, η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές του μήνα.
 
1923: Η ινσουλίνη, που είχε εφευρεθεί από τον δρ. Φρέντερικ Μπάντινγκ, δίνεται στους διαβητικούς για γενική χρήση.
 
1924: Ο Ραντ Μακ Νάλι εκδίδει τον πρώτο οδικό χάρτη.
 
1927: Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς, η Μαίρη Πίκφορντ και οι Νόρμα και Κονστάνς Τάλμαντζ, είναι οι πρώτες διασημότητες, που αφήνουν στο τσιμέντο τα αποτυπώματα τους στο Χόλιγουντ.
 
1945: Κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.
 
1946: Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, επισκέπτεται τη Σόφια και ζητά από τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.
 
1951: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά. Δεξιοί δήμαρχοι εκλέγονται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
 
1952: Ο κόσμος της τέχνης γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
 
1953: Ο πάπας Πίος ΙΒ΄ εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι, τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.
 
1959: Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο φτάνει στην Ουάσινγκτον για επίσκεψη 11 ημερών.
 
1962: Στο Νότιο Βιετνάμ, μονάδα αμερικανικών ελικοπτέρων με 400 άνδρες μπαίνουν στον πόλεμο εναντίον των Βιετκόγκ.
 
1964: Ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία George Best κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Β. Ιρλανδίας στη νίκη με 3-2 εναντίον της Ουαλίας στο Swansea.
 
1970: Στη Γαλλία, 15 δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν την χουντική κυβέρνηση της Ελλάδας ότι, βασανίζει κρατούμενους.
 
1970: Στην Καμπότζη γίνονται μαζικές εκκαθαρίσεις των Βιετναμέζων της χώρας. Ο ποταμός Μεκόνγκ κατεβάζει 800 πτώματα.
 
1989: Στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, γίνεται η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Η πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ – Νότιγχαμ, λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ. Ειρωνεία διότι 4 ημέρες πριν, η UEFA έχει αποφασίσει την επάνοδο των αγγλικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό λόγω Χέιζελ.
 
1989: Ξεκινούν οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
 
1994: Ρωσία και Ουκρανία υπογράφουν μια καταρχήν συμφωνία για τη διαίρεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
 
2019: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την οροφή της Παναγίας των Παρισίων καθώς και την κορυφή του ενός οβελού της.