Home Σαν Σήμερα 19 Ιουλίου: Σαν σήμερα, το 1894…

19 Ιουλίου: Σαν σήμερα, το 1894…

Σαν σήμερα, το 1894, γεννήθηκε ο Percy Lebaron Spencer, Αμερικανός φυσικός και εφευρέτης του φούρνου μικροκυμάτων.

Ο Spencer, ορφανός από μικρός και χωρίς οικονομική βοήθεια δεν σπούδασε ποτέ. Κατατάχθηκε στο Αμερικάνικο ναυτικό και όσο ήταν εκεί άρχισε να διαβάζει μόνος του τριγωνομετρία, χημεία, φυσική και μεταλλουργία. Ο ίδιος αναφέρει πώς: «Πήρα πολλά βιβλία και άρχισα να διδάσκω τον εαυτό μου τα βράδια μετά τη δουλειά». Μέχρι το 1939 ο Spencer είχε καταφέρει να γίνει ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον σχεδιασμό σωλήνων ραντάρ στον κόσμο.

Μια μέρα ο Spencer στεκόταν μπροστά σε ένα ραντάρ όταν είδε ότι η καραμέλα που είχε στην τσέπη του είχε λειώσει. Ο Spencer δεν ήταν ο πρώτος που παρατήρησε αυτό το φαινόμενο, αλλά ήταν ο πρώτος που το έλεγξε πειραματικά.

Αποφάσισε να πειραματιστεί χρησιμοποιώντας διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του «popcorn», τα οποίο και έγινε στη συνέχεια το πρώτο «microwave popcorn»! Στη συνέχεια ο Spencer δημιούργησε τον πρώτο πραγματικό φούρνο μικροκυμάτων προσαρμόζοντας μια γεννήτρια ηλεκτρομαγνητικού πεδίου υψηλής πυκνότητας σε ένα κλειστό μεταλλικό κιβώτιο.

Το 1947, ο πρώτος εμπορικός φούρνος μικροκυμάτων βγήκε στην αγορά ο οποίος και είχε περίπου 2 μέτρα ύψος, ζύγιζε περίπου 340 κιλά, και κόστιζε περίπου 5.000 δολάρια!

Από τότε μέχρι σήμερα, η μορφή του φούρνου μικροκυμάτων έχει αλλάξει, ευτυχώς, πολύ!