Απίστευτο και όμως αληθινό – Βρέθηκε έμβρυο δεινοσαύρου σε απολιθωμένο αυγό

  Κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν ένα απίστευτα σπάνιο, πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό. Το αυγό αυτό βρισκόταν για πάνω από μία δεκαετία στην αποθήκη ενός μουσείου.

  Το έμβρυο αυτό αποκαλύπτει την σχέση μεταξύ δεινοσαύρων και σύγχρονων πτηνών, ενώ η ηλικία του υπολογίζεται μεταξύ 66 και 72 εκατομμυρίων ετών. Ανήκει στην οικογένεια των Οβιραπτορόσαυρων, μία ομάδας φτερωτών θηρόποδων, χωρίς δόντια. Το έμβρυο, το οποίο δεν έχει εκκολαφθεί εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 27 εκατοστά.

  Τι δείχνει η μελέτη

  Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο iScience, οι επιστήμονες εξηγούν ότι, η στάση του εμβρύου ήταν, με το κεφάλι «στην κοιλιακή χώρα, με τα πόδια ανοιχτά σε κάθε πλευρά και την πλάτη κουλουριασμένη κατά μήκος του αμβλέος πόλου του αυγού».

  Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτή η στάση, «δεν είχε αναγνωριστεί ποτέ πριν σε μη ιπτάμενο δεινόσαυρο αλλά θυμίζει ένα σύγχρονο έμβρυο πουλιού στο τελευταίο στάδιο», ενώ θεωρείται ότι, ο ρόλος της ρόλο στη διαδικασία εκκόλαψης των πτηνών είναι ζωτικής σημασίας καθώς, τα έμβρυα που αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν αυτή τη θέση, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν.

  Ένα έξοχα διατηρημένο έμβρυο ρίχνει φως στην προεκκόλαψη που μοιάζει με των πτηνών

  Τι λένε οι αναλυτές

  Όσον αφορά το έμβρυο του Οβιραπτορόσαυρου, το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει την ίδια στάση υποδηλώνει ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελίχθηκε για πρώτη φορά στους αρχαίους προγόνους των σύγχρονων πτηνών, τα θηρόποδα.

  Όπως ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Steve Brusatte, «αυτός ο μικρός προγεννητικός δεινόσαυρος μοιάζει ακριβώς με ένα μωρό πουλί κουλουριασμένο στο αυγό του. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι πολλά χαρακτηριστικά των σημερινών πτηνών εξελίχθηκαν για πρώτη φορά στους προγόνους τους, τους δεινόσαυρους».

  Πώς ονομάστηκε το έμβρυο

  Το έμβρυο ονομάστηκε «μωρό Yingliang», γιατί βρίσκεται στο Μουσείο Yingliang Stone Nature History. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έμβρυα δεινοσαύρων που έχουν βρει ποτέ οι επιστήμονες. Οι ερευνητές, με την ανακάλυψή του, κατάφεραν να έχουν μία σπάνια εικόνα μωρού της ομάδας των θηρόποδων.

  Το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό δείγμα του είδους του, ωστόσο, οδηγεί τους συγγραφείς της μελέτης στην παραδοχή ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση των εμβρύων δεινοσαύρων. Πριν επιβεβαιώσουν οποιεσδήποτε υποθέσεις, θα πρέπει καταρχάς να μελετηθούν περισσότερα παρόμοια απολιθώματα.

  Όπως τονίζεται στη μελέτη, «αυτό το νέο εξαιρετικό απολιθωμένο έμβρυο υποδεικνύει ότι ορισμένες πρώιμες αναπτυξιακές συμπεριφορές που συχνά θεωρούνται ως αποκλειστικές των πτηνών μπορεί να έχουν τις ρίζες τους πιο βαθιά στη γενεαλογία των θηρόποδων».