Παρουσιάστηκε τζιπ για τη Σελήνη (βίντεο)

    Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιστροφή του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης αλλά και την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Η NASA σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι στα τέλη του 2025 ενώ θεωρείται δεδομένο ότι και η Κίνα προετοιμάζει ανάλογη αποστολή χωρίς βέβαια να έχουν υπάρξει κάποιες σχετικές ανακοινώσεις αφού το Πεκίνο έχει καταφέρει να κρατά με επιτυχία μυστική την πρόοδο του διαστημικού της προγράμματος.

    Μια από τα πιο χαρακτηριστικές εικόνες των επανδρωμένων αποστολών της NASA του θρυλικού προγράμματος Apollo τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ήταν τα οχήματα με τα οποία μετακινούνταν οι αστροναύτες. Τα μικρά οχήματα τύπου μπάγκι που έμοιαζαν με τα οχήματα που μετακινούνται οι παίκτες του γκολφ και ήταν οχήματα για κοντινές μετακινήσεις των αστροναυτών στο φεγγάρι.

    Τόσο η NASA όσο και οι υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες που θέλουν να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στην Σελήνη θέλουν οι αστροναύτες να έχουν αυτή τη φορά στη διάθεση τους οχήματα που να τους πηγαίνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη βάση ή το σκάφος τους με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και άνεση ενώ θα πρέπει τα οχήματα αυτά να διαθέτουν και μια σειρά από τεχνολογίες και συστήματα που θα βοηθούν την αποστολή εξερεύνησης ή όποιας άλλης εργασίας πρέπει να πραγματοποιήσουν κάθε φορά οι αστροναύτες.

    Τα τελευταία χρόνια διάφορες εταιρείες έχουν παρουσιάσει κάποιες ιδέες ή σχέδια τέτοιου είδους σεληνιακών οχημάτων. Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) συνεργάστηκε με την Toyota για τη δημιουργία ενός οχήματος που έλαβε την ονομασία Lunar Cruiser το οποίο σχεδιάστηκε με βάση το τζιπ FJ40 Land Cruiser της ιαπωνικής εταιρείας. Μοιάζει με ένα νέας γενιάς συμβατικό ηλεκτρικό τζιπ αλλά φυσικά είναι σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για χρήση στις συνθήκες της Σελήνης.

    Είναι ηλεκτροκίνητο, ελέγχεται με χειριστήρια και προσφέρει στους επιβάτες πανοραμική θέα με την οθόνη στο ταμπλό να ενσωματώνει τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας. Μια σειρά από κάμερες και αισθητήρες κάνουν συνεχή κατόπτευση του εδάφους ώστε να ανιχνεύουν τις πιθανές παγίδες  (μικρότερες και μεγαλύτερες λακκούβες κ.α.) που κρύβει το ανώμαλο και γεμάτο κρατήρες σεληνιακό έδαφος.

    Τα ελαστικά του οχήματος είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μην λειτουργούν με αέρα αφού στο ανώμαλο σεληνιακό έδαφος θα ήταν μόνιμη η απειλή να τρυπήσουν και να υπάρξει κίνδυνος για τους επιβάτες. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το Lunar Cruise θα είναι έτοιμο να σταλεί στη Σελήνη για να ξεκινήσει δρομολόγια του 2029 και θα έχει αυτονομία δέκα χιλιάδων χλμ. κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν τα πληρώματα να εκτελούν μακρινές και σύνθετες αποστολές. Οι δημιουργοί του οχήματος υποστηρίζουν ότι αυτό είναι σε θέση να πραγματοποιεί πολυήμερες αποστολές δηλαδή να μπορούν να ζουν εκεί οι αστροναύτες για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων αν χρειαστεί ταξιδεύοντας στη Σελήνη.

    Το εσωτερικό του οχήματος και τα καθίσματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να τροποποιούνται αναλόγως του αριθμού των επιβατών για να οργανώνεται με τον πιο αποδοτικό τρόπο μια αποστολή.

    Πηγή: Naftemporiki.gr