Ο κατάλογος των 5.000+ εξωπλανητών που έχουμε ανακαλύψει μάς έχουν δώσει μία ιδέα για το πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα πλανητικά σώματα από αυτά που συναντάμε στο δικό μας Ηλιακό σύστημα. Σίγουρα λοιπόν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και παράξενους είναι ο Gliese 367 b, ένας υπερ-πυκνός πλανήτης με διπλάσια πυκνότητα από αυτήν της Γης, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από σίδηρο.
Μπορείς να συγκρίνεις τον GJ 367 b με έναν πλανήτη σαν τη Γη, αν αφαιρέσεις το βραχώδη μανδύα.
Ο εξωπλανήτης εντοπίστηκε στα δεδομένα του TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) και περιστρέφεται γύρω από τον ερυθρό νάνο Gliese 367, με μία εξαιρετικά μικρή περίοδο που διαρκεί μόλις 7.7 ώρες.
Οι αστρονόμοι υπολογίζουν πως ο εξωπλανήτης έχει το 70% της διαμέτρου της Γης και το 63% της μάζας της. Υποθέτουν πως πρόκειται για έναν μεταλλικό πλανήτη ο οποίος είναι το απομεινάρι του πυρήνα ενός πολύ μεγαλύτερου πλανήτη κάποτε.
Πιστεύουμε πως ο πλανήτης σχηματίστηκε όπως η Γη, με πυκνό σιδερένιο πυρήνα και μανδύα πλούσιο σε πυρίτιο. Ένα καταστροφικό γεγονός μπορεί να απέσπασε το βραχώδη μανδύα, αφήνοντας γυμνό τον πυκνό πυρήνα.
Μία άλλη μικρή πιθανότητα είναι πως ο εξωπλανήτης γεννήθηκε σε μία ασυνήθιστα πλούσια σε σίδηρο περιοχή του πρωτοπλανητικού δίσκου. Μία τρίτη πιθανότητα είναι ο εξωπλανήτης να είναι το απομεινάρι ενός κάποτε τεράστιου αέριου γίγαντα όπως ο Ποσειδώνας. Για να ισχύει αυτό όμως ο πλανήτης θα έπρεπε να σχηματιστεί μακριά από το άστρο και έπειτα να πλησίασε κοντά του. Η έντονη ακτινοβολία του ερυθρού νάνου θα εξάτμισε την ατμόσφαιρά του.
Οι ερευνητές εντόπισαν δύο ακόμα εξωπλανήτες στο αστρικό σύστημα, τους G 367 c και d με περίοδο περιστροφής γύρω από το άστρο 11.5 και 34 μέρες.
Πηγή: unboxholics.com