Home Φυσική - Διάστημα Αποικίες μέσα αστεροειδείς προτείνουν επιστήμονες στις ΗΠΑ

Αποικίες μέσα αστεροειδείς προτείνουν επιστήμονες στις ΗΠΑ

Τη στιγμή που η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Σελήνη για μόνιμη εγκατάσταση αυτή την φορά και προετοιμάζει την πρώτη της επίσκεψη στον Άρη η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να ρίχνει στο τραπέζι ιδέες και προτάσεις για δημιουργία τόπων κατοικίας στο διάστημα όχι απαραίτητα πάνω σε ένα πλανήτη. Έχουν διατυπωθεί διαφόρων ειδών προτάσεις και σχέδια για δημιουργία μικρότερων και μεγαλύτερων εγκαταστάσεων στο διαστημικό κενό που θα προσομοιάζουν τις γήινες συνθήκες όπως οι περίφημοι κύλινδροι O’Neil.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rochester στη Νέα Υόρκη διατυπώνουν μια νέα πρόταση που ούτε και οι συγγραφείς και σεναριογράφοι επιστημονικής φαντασίας δεν είχαν συλλάβει μέχρι σήμερα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Frontiers in Astronomy and Space Science» η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι αν σκάψουμε κάποιο αστεροειδή και τον κάνουμε… κούφιο μπορούμε στο εσωτερικό του να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις στις οποίες να ζουν οι άνθρωποι.

Αναφέρουν ότι εκτός από το σκάψιμο και στη συνέχεια το «χτίσιμο» αποικιών θα πρέπει παράλληλα να αυξήσουμε την περιστροφή του διαστημικού βράχου κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται τεχνητή βαρύτητα που θα επιτρέπει στους κατοίκους της αποικίας να βιώνουν γήινες συνθήκες και να είναι πιο άνετη η διαμονή τους εκεί. Επιπλέον η εξωτερική πλευρά του αστεροειδή που θα παραμείνει ως έχει θα αποτελεί ασπίδα των ανθρώπων από τη βλαβερή διαστημική ακτινοβολία.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα σε ένα αστεροειδή με διάμετρο 300 μέτρων θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αποικία με κατοικήσιμη έκταση παρόμοια με αυτή που έχει το Μανχάταν. Όπως υποστηρίζει η ομάδα η δημιουργία μιας αποικίας σε ένα αστεροειδή είναι πολύ πιο εύκολη από τη δημιουργία ενός κυλίνδρου O’Neil τον οποίο είδαμε σε διάφορες ταινίες επιστημονικής φαντασίας τα τελευταία χρόνια όπως το Interstellar και το Elysium. Η ομάδα υποστηρίζει ότι η ιδέα της θεωρητικώς τουλάχιστον είναι εφαρμόσιμη αλλά σίγουρα όχι με τις σημερινές μηχανικές δυνατότητες και τεχνολογίες που διαθέτει η ανθρωπότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr