Home Φυσική - Διάστημα Αστρονόμοι ανακάλυψαν αλκοόλ στο Διάστημα

Αστρονόμοι ανακάλυψαν αλκοόλ στο Διάστημα

Oι αστρονόμοι που χειρίζονται το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισαν το βασικότερο συστατικό των κοκτέιλ να αιωρείται στο Διάστημα: το αλκοόλ.

Κοινές χημικές ενώσεις που μπορεί κανείς να απολαύσει σε μία «μαργαρίτα» στη Γη, βρέθηκαν στο κενό, μεταξύ δύο νεαρών αστέρων, σύμφωνα με τη NASA.

Τα πολύπλοκα οργανικά μόρια ανιχνεύθηκαν από τους επιστήμονες χάρη στο ειδικό όργανο υπερύρθρων του διαστημικού παρατηρητηρίου. Ανάμεσα στις ουσίες που βρήκαν ήταν το οξικό οξύ, συστατικό του ξυδιού, και η αιθανόλη, γνωστή και ως αλκοόλ.

Τα μόρια εντοπίστηκαν σε παγωμένες ενώσεις γύρω από τα αστέρια IRAS 2A και IRAS 23385, πρωτοαστέρες του Γαλαξία μας, δηλαδή αστέρια τόσο νεαρά που δεν έχουν ακόμα σχηματιστεί γύρω τους πλανήτες.

 

Ο IRAS 23385 εκτιμάται ότι απέχει 15.981 έτη φωτός από τη Γη.

Η νέα παρατήρηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής ομάδας, επειδή τα μόρια που ανιχνεύθηκαν γύρω από τα αστέρια θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμα συστατικά για δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους.

Αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν μελλοντικά να ενσωματωθούν στους πλανήτες που πιθανότατα θα σχηματιστούν τελικά γύρω από αυτά τα αστέρια.

Πηγή: kathimerini.gr