Home Φυσική - Διάστημα Ένα χρόνο στο Διάστημα θα παραμείνουν αστροναύτες που εγκλωβίστηκαν σε τροχιά

Ένα χρόνο στο Διάστημα θα παραμείνουν αστροναύτες που εγκλωβίστηκαν σε τροχιά

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε την Τρίτη πως η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εξαιτίας διαρροής στο σκάφος τους, αναβάλλεται μέχρι τον Σεπτέμβριο, ένα χρόνο μετά την αναχώρησή τους από τη Γη.

Το σκάφος Soyuz MS-22 που μετέφερε τους τρεις άνδρες παρουσίασε διαρροή ψυκτικού υγρού μετά την άφιξή του στον σταθμό. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η πιθανότερη εξήγηση είναι η πτώση μικρομετεωρίτη.

Αρχικά η ρωσική υπηρεσία σχεδίαζε να εκτοξεύσει για τη διάσωσή τους ένα άλλο Soyuz στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό προβλέπεται να γίνει με το Soyuz MS-23 το Σεπτέμβριο 2023», ανακοίνωσε σήμερα η Roscosmos.

Αν δεν είχε εμφανιστεί η διαρροή, οι τρεις άνδρες – ο Αμερικανός Φρανκ Ρούμπιο και οι Ρώσοι Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν- θα επέστρεφαν στις 28 Μαρτίου.

Η Roscosmos διαβεβαίωσε πως η παρατεταμένη παραμονή στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο –όπου οι αποστολές διαρκούν συνήθως έξι μήνες- δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία του πληρώματος, το οποίο «εκλαμβάνει θετικά αυτή την παράταση».

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί ένα από τα σπάνια πεδία συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters