Home Φυσική - Διάστημα Διαρροή στο Soyuz – Αποστολή διάσωσης για το πλήρωμα

Διαρροή στο Soyuz – Αποστολή διάσωσης για το πλήρωμα

Η Ρωσία εξετάζει ένα σχέδιο διάσωσης για να στείλει ένα άδειο διαστημόπλοιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να φέρει πίσω τρία εγκλωβισμένα μέλη του πληρώματος, αφού η κάψουλα του πληρώματος Soyuz παρουσίασε διαρροή.

Αξιωματούχοι της Roscosmos και της Nasa δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι συνεχίζουν να ερευνούν πώς η γραμμή ψυκτικού υγρού του εξωτερικού ψυγείου της κάψουλας υπέστη μια μικροσκοπική διάτρηση την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς την ώρα που δύο κοσμοναύτες ετοιμάζονταν για έναν συνηθισμένο διαστημικό περίπατο.

Το όχημα, γνωστό ως MS-22, άρχισε να εκτοξεύει το ψυκτικό του υγρό στο διάστημα στις 14 Δεκεμβρίου, με δραματικές τηλεοπτικές εικόνες της Nasa να δείχνουν λευκά σωματίδια που μοιάζουν με νιφάδες χιονιού να βγαίνουν από το πίσω μέρος.

Ο Σεργκέι Κρικάλεφ, επικεφαλής των προγραμμάτων ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων στη ρωσική Roscosmos, δήλωσε ότι προσπαθούν να κάνουν εκτίμηση της ζημιάς, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα σχέδια που εξετάζονται

Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με τον ακριβή τρόπο επιστροφής των μελών του πληρώματος της κάψουλας στη Γη – είτε με την εκτόξευση ενός άλλου Soyuz για την ανάκτησή τους είτε με τη φαινομενικά λιγότερο πιθανή επιλογή της αποστολής τους στην πατρίδα με τη διαρροή της κάψουλας χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του ψυκτικού της υγρού.

Εάν μια θερμική ανάλυση – η οποία εκτιμά πόσο ζεστά θα γίνει μέσα στην καμπίνα – καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο MS-22 είναι ακατάλληλος για επανδρωμένη πτήση, τότε η προγραμματισμένη εκτόξευση μιας άλλης κάψουλας Soyuz στα μέσα Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ θα μπορούσε να επισπευσθεί και να εκτοξευθεί χωρίς πλήρωμα, δήλωσε ο Krikalev.

Δεν είναι η πρώτη διαρροή στο Σογιούζ. Το 2018 η μονάδα παρουσίασε διαρροή αέρα, για την οποία η Roscosmos δήλωσε ότι μπορεί να ήταν σαμποτάζ. Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν ταινία για να σφραγίσουν τη διαρροή αφού προκάλεσε μικρή απώλεια πίεσης που δεν ήταν απειλητική για τη ζωή.

Το MS-22 μετέφερε τους Ρώσους κοσμοναύτες Dmitry Petelin και Sergey Prokopyev, καθώς και τον αστροναύτη της Nasa Frank Rubio, στον ISS τον Σεπτέμβριο.

Πού ευθύνεται η βλάβη;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά άτομα στο τροχιακό φυλάκιο, αλλά αν το MS-22 κριθεί ακατάλληλο, αυτό θα σήμαινε επίσης ότι ο ISS διαθέτει μόνο μία «σωσίβια λέμβο» ικανή να μεταφέρει τέσσερα άτομα, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.

Τα αιτία της ζημιάς παραμένουν ασαφή, αλλά δεν φαίνεται να ευθύνεται η βροχή μετεωριτών Geminid -ένα ετήσιο φαινόμενο.

Χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί αν προκλήθηκε από φυσικούς μικρομετεωροειδείς, από ανθρωπογενή συντρίμμια σε τροχιά ή από αστοχία υλικού, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν φόβους για την ασφάλεια του πληρώματος σε ζωντανή μετάδοση στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 την Τετάρτη.

Πηγή: in.gr