Home Φυσική - Διάστημα Δημιουργία τεχνητών δρυμών στον Άρη για να ζούν εκεί οι άνθρωποι προτείνουν...

Δημιουργία τεχνητών δρυμών στον Άρη για να ζούν εκεί οι άνθρωποι προτείνουν Βρετανοί επιστήμονες

Όλα δείχνουν ότι εντός της προσεχούς δεκαετίας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Οι αστροναύτες αυτής της αποστολής θα είναι υποχρεωμένοι να διαμείνουν μέσα στο σκάφος που θα τους μεταφέρει στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη ή ίσως σε κάποιο πρόχειρο κατάλλυμα που θα πρέπει να φτιάξουν με υλικά που θα έχουν φτάσει στον πλανήτη με προηγούμενες μη επανδρωμένες αποστολές.

Αν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές κυλήσουν ομαλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν κάποιες εγκαταστάσεις, κάποιες βάσεις που θα παρέχουν ασφάλεια στους αστροναύτες. Όμως για να αποικήσει η ανθρωπότητα τον Άρη και να γίνει ένας μόνιμος τόπος διαμονής θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά δύσκολα εμπόδια που υπάρχουν εξαιτίας των ακραίων και αφιλόξενων για τον άνθρωπο και την ζωή γενικότερα συνθηκών του Κόκκινου Πλανήτη. Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου είναι η χρήση των μεθόδων του τομέα της γεωμηχανικής όπου με την χρήση διαφόρων μεθόδων θα παρέμβουμε στη γεωατμοσφαιρική κατάσταση του Άρη για να την μεταβάλλουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να γίνει πιο φιλική για εμάς. Εχει προταθεί ακόμη και ο βομβαρδισμός του Άρη με πυρηνικές βόμβες με κάποιους ειδικούς και μη (όπως ο Ελον Μασκ) να θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο ο πλανήτης θα αποκτήσει ατμόσφαιρα και στη συνέχεια συνθήκες στην επιφάνεια του που θα επιτρέπουν την παρουσία του ανθρώπου χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδύνους για την υγεία του.

Πάντως αυτές οι μέθοδοι χαρακτηρίζονται από πολλούς ειδικούς ως μη εφαρμόσιμες αφού θα χρειάζονταν εκατ. έτη μετά την όποια παρέμβαση για να δημιουργηθούν οι ζητούμενες συνθήκες στον Άρη αλλά και πιθανώς επικίνδυνες για πρόκληση σοβαρών παρενεργειών για αυτό η χρήση τους στη Γη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παραμένει σε επίπεδο θεωρητικής σύζητησης.

Επιστήμονες του τμήματος πολιτικών μηχανικών Πανεπιστημίου του Μπρίστολ προτείνουν μια εναλλακτική λύση για τη δημιουργία γήινου περιβάλλοντος μέσα στον Άρη χωρίς δραστική παρέμβαση σε αυτόν. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «International Journal of Astrobiology» η επιστημονική ομάδα εξηγεί πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια «δασική φυσαλίδα» όπως την ονομάζει στην επιφάνεια του Άρη. Πρόκειται για μια τεράστια εγκατάσταση στο εσωτερικό της οποίας θα δημιουργηθεί ένα δάσος 200 στρεμμάτων που θα εμπεριέχει εκτός από δέντρα, ένα πλήρες οικοσύστημα με σημεία παρουσίας νερού και ατμοσφαιρικές συνθήκες ίδιες με αυτές της Γης.

Το δάσος αυτό θα μπορεί να παρέχει όχι μόνο ασφαλές καταφύγιο αλλα πρώτες ύλες ακόμη και τροφή για όσους θα ζουν εκεί. Θα μπορούν να δημιουργηθούν πολλές τέτοιες δασικές φυσαλλίδες στον Άρη με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι μπορούν αυτά τα τεχνητά οικοσυστήματα να παρέχουν στους κατοίκους τους μια σειρά από πολύτιμα για τον άνθρωπο συστατικά και παράγοντες όπως βιταμίνες, φάρμακα, αρώματα, γεύσεις κ.α. Επιπλέον μια τέτοια εγκατάσταση θα βοηθά και ψυχολογικά τους ανθρώπους που θα ζουν στον Άρη σε σχέση με άλλες προτεινόμενες λύσεις διαμονής στον πλανήτη όπως κάποια φουτουριστικά καταλλύματα ή υπόγειες εγκαταστάσεις.

Πηγή: Naftemporiki.gr