Home Τεχνολογία Εκπληκτικός τρισδιάστατος χάρτης μας ξεναγεί στον Άρη (Bίντεο)

Εκπληκτικός τρισδιάστατος χάρτης μας ξεναγεί στον Άρη (Bίντεο)

Οι δορυφόροι, τα ρομπότ εξερεύνησης αλλά και το drone που βρίσκονται στον Άρη στέλνουν καθημερινά στη Γη ένα πλήθος εικόνων του πλανήτη. O Κόκκινος Πλανήτης έχει χαρτογραφηθεί αλλά τα ολοένα και πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία εμπλουτίζουν και βελτιώνουν την εικόνα που έχουμε για τον Άρη τον οποίο αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα ο άνθρωπος.

Το Εργαστήριο Πλανητικής Οπτικοποίησης Bill Murray του φημισμένου για τα τεχνολογικά του εργαστήρια Πανεπιστήμιο Caltech στη Καλιφόρνια δημιούργησε τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη του Άρη. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό χάρτη που επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, να ζουμάρει και να το δει να εμφανίζεται μπροστά τα μάτια του.

Η ερευνητική ομάδα που δημιούργησε το χάρτη χρειάστηκε περίπου έξι χρόνια χρόνια για να τα καταφέρει χρησιμοποιώντας περίπου 110.000 εικόνες του Άρη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος οργάνωσε περίπου 100 χιλιάδες εικόνες του Άρη που βρίσκονταν ήδη σε βάσεις δεδομένων ενώ χρειάστηκε οι ερευνητές να προσθέσουν χειροκίνητα άλλες 13.000 εικόνες για να ολοκληρωθεί η δημιουργία του χάρτη.

Ο χάρτης είναι τόσο λεπτομερής που καλύπτει 25 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του Άρη σε κάθε εικονοστοιχείο του (pixel). Αυτό σημαίνει ότι αν ο χάρτης επρόκειτο να εκτυπωθεί, η εικόνα των 5,7 τρισεκατομμυρίων pixel (5,7 Terapixel) θα ήταν μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. «Ήθελα κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό. Είναι και ένα όμορφο προϊόν τέχνης και επίσης χρήσιμο για την επιστήμη» δήλωσε η Λόρα Γκέρμπερ, στέλεχος του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA η οποία συμμετείχε στη δημιουργία του χάρτη στέλνοντας αρκετό οπτικό υλικό στην ερευνητική ομάδα.

Πηγή: Naftemporiki.gr