Home Φυσική - Διάστημα Επέστρεψε στη Γη το διαστημικό σκάφος Orion (Bίντεο)

Επέστρεψε στη Γη το διαστημικό σκάφος Orion (Bίντεο)

Μετά από μια αποστολή 26 περίπου ημερών σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το διαστημικό σκάφος Orion της NASA επέστρεψε στη Γη.

Η προσθαλάσσωση της κάψουλας Orion πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το διαστημικό σκάφος, δεδομένου ότι επρόκειτο για δοκιμή, δεν είχε πλήρωμα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στην επόμενη αποστολή.

H NASA σχεδιάζει όλο και πιο σύνθετες αποστολές μελλοντικά με το Orion. Αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανότατα στα τέλη του 2024 και θα περιλαμβάνουν μια προσπάθεια επιστροφής των ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν πριν από 50 ακριβώς χρόνια από το πλήρωμα του Apollo 17. Το νέο project ονομάζεται Artemis, που στην ελληνική μυθολογία ήταν η αδερφή του Απόλλωνα.

 

 

Ιστορική στιγμή

«Είναι ιστορική στιγμή γιατί τώρα επιστρέφουμε στο διάστημα, στο βαθύ διάστημα, με μια νέα γενιά διαστημικών σκαφών», επισήμανε ο διοικητής της NASA Bill Nelson.

Δήλωσε μάλιστα συγκλονισμένος βλέποντας την εκτόξευση.

Το διαστημικό σκάφος ταξίδεψε περίπου 32 φορές την ταχύτητα του ήχου, προσκρούοντας στον αέρα τόσο γρήγορα, που τα κύματα συμπίεσης ανάγκασαν το εξωτερικό του οχήματος να θερμανθεί και να αναπτύξει θερμοκρασίες 2.760 βαθμών Κελσίου.

Στη συνέχεια, η ιλιγγιώδης κάθοδός της επιβραδύνθηκε όταν αναπτύχθηκαν μια σειρά από αλεξίπτωτα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η NASA. Το διαστημόπλοιο πρέπει τώρα να περισυλλεγεί και να τοποθετηθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η προσθαλάσσωση έγινε στα ανοιχτά του μεξικανικού νησιού της Γουαδαλούπης στις 19.40 ώρα Ελλάδας (9.40 το πρωί τοπική ώρα).

Ο κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί σε αυτές τις συνθήκες η θερμική ασπίδα της κάψουλας, η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ (διαμέτρου 5 μέτρων).

Η μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη είχε αναβληθεί δύο φορές, λόγω διαρροής καυσίμων, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λόγω της απειλής του κυκλώνα Ίαν, η NASA είχε απομακρύνει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) από την πλατφόρμα εκτόξευσης και τον μετέφερε πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι.