Home Φυσική - Διάστημα Έρχονται οι Περσείδες – Τα μάτια σας στο νυχτερινό ουρανό για ένα...

Έρχονται οι Περσείδες – Τα μάτια σας στο νυχτερινό ουρανό για ένα υπερθέαμα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι στον ουρανό ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα. Οι Περσείδες είναι μία βροχή διαττόντων που θα διασχίζουν το νυχτερινό ουρανό από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου, ενώ φέτος προβλέπεται να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους στις 13 Αυγούστου.

Τι είναι ακριβώς όμως οι Περσείδες; Αυτή η βροχή μετεωριτών προέρχεται από τον κομήτη 109/Swift-Tuttle, μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο κομήτης πέρασε τελευταία φορά από την κοσμική γειτονιά μας το 1992 και το επόμενο πέρασμά του αναμένεται το 2126. Ωστόσο η σκόνη της ουράς του παραμένει και αυτό το υπέροχο σόου διαττόντων το βλέπουμε κάθε φορά που τα σωματίδια καίγονται στην ατμόσφαιρα καθώς η Γη περνάει μέσα από αυτό το μονοπάτι.

Στο αποκορύφωμά της, η βροχή μετεωριτών στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να φτάσει έως και τους 70 διάττοντες την ώρα, προσφέροντας ένα πλούσιο θέαμα. Το 2016 είχαν καταγραφεί έως και 200 διάττοντες την ώρα επηρεαζόμενοι από την τροχιά του Δία, φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό.

Στις 13 Αυγούστου η Σελήνη θα είναι στο 7% της φωτεινότητάς της, δημιουργώντας τέλειες συνθήκες για την παρατήρηση των Περσείδων, δεδομένου πως θα έχουμε και καθαρό ουρανό. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι πριν την αυγή.