Home Φυσική - Διάστημα Ένα «εργοστάσιο αστέρων» καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο Hubble

Ένα «εργοστάσιο αστέρων» καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο Hubble

Ένα νέο εκπληκτικό στιγμιότυπο του νεφελώματος Ταραντούλα (γνωστό και ως 30 Doradus) έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, έτσι όπως απαθανατίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το νεφέλωμα Ταραντούλα είναι μια μεγάλη περιοχή σχηματισμού άστρων ιονισμένου υδρογόνου που βρίσκεται 161.000 έτη φωτός από τη Γη, στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.

Επιπλέον, το Νεφέλωμα Ταραντούλα είναι η φωτεινότερη περιοχή σχηματισμού άστρων στη γαλαξιακή μας γειτονιά. Εκεί βρίσκονται τα πιο θερμά και τα πιο μεγάλα σε μάζα αστέρια που γνωρίζουμε έως τώρα.

 


Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περιοχή του διαστήματος όπου νέφη από άερια και σκόνη περιστρέφονται γύρω από νεογέννητα άστρα.

Η NASA μελετά αυτό το «εργοστάσιο αστεριών», έτσι ώστε να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα πώς σχηματίζονται και «μεγαλώνουν» τα άστρα.

Πέρα από το Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA έκανε πριν μερικούς μήνες έρευνες σε αυτήν την περιοχή, αποκαλύπτοντας χιλιάδες νεαρά αστέρια που δεν είχαμε ξαναδεί.

Το νεφέλωμα της Ταραντούλας έχει διάμετρο περίπου χίλια έτη φωτός και έχει ονομαστεί έτσι επειδή οι επιστήμονες που το παρατηρούσαν θεώρησαν ότι το σχήμα του και ειδικά οι πιο λαμπρές περιοχές του τους θύμισαν την μορφή που έχει το διασημότερο είδος αράχνης.