Home Φυσική - Διάστημα Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Μόνο γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν στον Άρη

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Μόνο γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν στον Άρη

Η ανθρωπότητα επιστρέφει στη Σελήνη και η NASA που εκτός απροόπτου θα είναι η πρώτη διαστημική υπηρεσία που θα στείλει μετά από μισό αιώνα μια αποστολή με αστροναύτες στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου έχει αποφασίσει στο πλήρωμα αυτής της πρώτης αποστολής να βρίσκεται τουλάχιστον μια γυναίκα. Αυτή θα βγει πρώτη από τη σεληνάκατο και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που πατά το έδαφος του φεγγαριού.

Παράλληλα τόσο η NASA όσο και η Space X του Ελον Μασκ έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και η Κίνα χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και σε τι επίπεδο έχει προχωρήσει αυτή η προσπάθεια της υπερδραστήριας τα τελευταία χρόνια κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας. Μάλιστα ο Ελον Μασκ υποστηρίζει ότι η επανδρωμένη αποστολή της Space Χ στον Άρη θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας ίσως και στα επόμενα 3-4 έτη με την NASA να διαρρέει ότι η δική της αποστολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημιουργεί νέα δεδομένα στην ιστορική για την ανθρωπότητα πρώτη επανδρωμένη αποστολής στον Κόκκινο. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες για τη σύνθεση του πληρώματος αυτού του ταξιδιού που αναμένεται να διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση περί τους 15 μήνες αφού το ταξίδι στον Άρη μετ’ επιστροφής με τα σημερινά τεχνικά μέσα διαρκεί δώδεκα μήνες και θα πρέπει το πλήρωμα να ολοκληρώσει την αποστολή του στον πλανήτη η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Οι ειδικοί εξετάζουν διάφορα σενάρια για τη βέλτιστη ισορροπία που μπορεί να υπάρξει σε ένα πλήρωμα που θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια κάθε είδους κλεισμένο για τόσο πολύ χρόνο στον περιορισμένο χώρο ενός μικρού διαστημοπλοίου. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες και προτάσεις για τη σύνθεση του πρώτου πληρώματος που θα ταξιδέψει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ESA το πρώτο πλήρωμα που θα ταξιδέψει στον Άρη θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Η επιστημονική ομάδα έκανε μια προσομοίωση ενός ταξιδιού διάρκειας 1080 ημερών στον Άρη με ένα τετραμελές πλήρωμα αποτελούμενο μόνο από γυναίκες.

Η προσομοίωση έδειξε ότι το γυναικείο πλήρωμα θα καταναλώνει λιγότερο οξυγόνο, θα καταναλώνει λιγότερο νερό, θα παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, θα χρειάζεται μικρότερες ποσότητες τροφής και το κόστος της αποστολής θα μειωθεί αξιοσημείωτα σε σχέση με μια αποστολή το πλήρωμα της οποίας θα αποτελείται μόνο από άνδρες ή θα είναι ακόμη και μεικτό. Αν η μελέτη αυτή αποδειχθεί αξιόπιστη όσον αφορά τα καθαρά τεχνικά της συμπεράσματα θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από όσους σχεδιάζουν αποστολές στον Άρη. Θα πρέπει βέβαια να γίνει και μια ψυχολογική μελέτη που θα αφορά τις σχέσεις που θα αναπτυχθούν ανάμεσα στα μέλη της αποστολής κατά πόσο δηλαδή η δυναμική ενός αμιγώς θηλυκού πληρώματος θα έχει θετικές ή όχι επιδράσεις στη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού.

Πηγή: Naftemporiki.gr